Bedrieglijk eindspel (2)

De kans dat u onderstaande stelling nog niet hebt gezien, is klein.

Maar deze stelling bewijst wél dat bedrieglijke eindspelen op elk niveau voor kunnen komen. Wit ging voor torenwinst, maar gaf de toren even later weer terug. Ziet u misschien een betere voortzetting dan 56.Lf7+, de zet die onze wereldkampioen speelde?

En dan nu de bijdrage van oud-lid Aldert Westra Hoekzema:

Door december drukte opgehouden met de dreiging ondergesneeuwd te raken door de actualiteit, heb ik eindelijk mijn reactie afgerond, maar een eindspel is altijd leuk! De opmerking “Voor varianten verwijs ik naar Stockfish” maakte me extra nieuwgierig naar het bedriegelijke eindspel, immers mijn beperkte ervaring met het ongetwijfeld oudere Houdini(1.5a;2011) en eindspelen is dat de goede kant op duwen nodig is, anders dreigt ronddolen, tenzij doorstampen naar mat of promotie binnen de horizon ligt. Vermoedelijk zijn de evaluaties niet ingesteld op eindspelen, al is het maar doordat er minder posities zijn dan in het middenspel. Verder ben ik vast ook te ongeduldig en zou ik de
geboeide langer moeten laten peuteren. In elk geval komt het bij mij neer op uithakken van relevante varianten en ploeteren om die te verwerken een werkend pgn bestand.

Terzake. Het doorspelen was volkomen terecht: wit leek er niet veel van te snappen en tijdnood zou dat m.i. slechts onderstrepen. De klassificatie bedrieglijk was ook terecht, ik denk dat wit later definitief misgreep dan Eric aangeeft en nog een moeizame remise kon maken, via een race van de koning(en) of een vesting tegen de verkeerde hoek loper (pion g2 staat ook in de weg!). Ook de stokvis heeft de bovengenoemde problemen schijnbaar nog in zich, moet hij in een grotere kom zwemmen?

Onder de pgn met mijn opmerkingen inclusief die van Eric en Aart, sorry als het toch nog te veel is! –aldert (oud lid en vaste kroegenloper maat van rick)

Geplaatst in Overige
2 reacties op “Bedrieglijk eindspel (2)
 1. Arthur Pijpers schreef:

  56. Ke6 Kb6 57. Ld3 Ka5 58. d6 Kb4! wint eenvoudig voor zwart. Wel een mooie remisestelling na 58…b5??.

  • Aldert Westra Hoekzema schreef:

   ja, gelijk 58…Kb4 en na 59.d7 Lc7 60.Kd5 niet suf alsnog
   60…b5 met zetverwisseling, maar 60…Ld8 om het genoemde
   “wint een belangrijk tempo” (met Kd5-c6) te vermijden en
   verder als na de analyse bij de variant 55. Ke7 Bg5+.
   eenvoudig(?) gevalletje bomen en bos!
   trouwens, mijn houdini ziet het niet, ook niet na een miljard
   posities en diepte 26, een teststelling voor computerschaak?