LSG 3 blijft ongeslagen

In het vorige verslag heeft u al kunnen lezen dat LSG 3 kampioen is geworden van de KNSB klasse 3E. Maar we moesten dus nog wel een laatste ronde spelen, tegen Charlois Europoort 2. En we hadden nog wat recht te zetten na het verlies tegen die ploeg vorig jaar.

De dag begon al goed toen we na een fraaie stadswandeling van anderhalf uur aankwamen bij de aangenaam rommelige speelzaal “Buurtpost Wielewaal”.

Wat een verschil met de monstrueuze locatie van vorig jaar!

Als invaller kreeg ik de eer plaats te nemen aan het eerste bord alwaar ik hun sterkste speler Kees van Drunen (2180) ontmoette. Ik zag het als mijn taak deze kracht te neutraliseren en op de twintigste zet gaf ik hem daarom de gelegenheid de zetten te herhalen. Na lang nadenken maakte de Rotterdammer gebruik van deze mogelijkheid (½ – ½).

Vrij snel daarna kwam ook Eelco naar buiten, waar wij in de heerlijke lentezon nog wat konden analyseren. Eelco is natuurlijk een beetje te sterk voor de derde klasse en heeft uiteindelijk 8 uit 9 gescoord, uitsluitend met de zwarte stukken (½ – 1½).

Ook Marcel had er in Charlois niet veel tijd voor nodig. Vanuit een Siciliaanse verdediging werd de tegenstander vlot overspeeld (½ – 2½).

Marcel wijst zijn tegenstander nog even op de finesses in hun partij

De volgende die in de zon kwam zitten, was Vincent die zijn Rotterdamse opponent volledig had weggespeeld. Fruc demonstreerde dat je behalve de koning ook de dame kunt matzetten (½ – 3½). Dat ging dus allemaal lekker, maar nu waren er wel wat zorgen bij de resterende borden.

Vincent kijkt met belangstelling naar de partijen van Albert en Ernst

Inderdaad moest Albert na een mislukt openingsexperiment zijn tegenstander de hand schudden (1½ – 3½). Ernst had een beetje “stellingspech”, hoewel hij zelf dat woord resoluut van de hand wees. Met nog twee minuten op de klok moest hij kiezen tussen twee koningszetten. Helaas speelde hij juist de zet die zijn tegenstander dwong de enige redding te vinden en toen bleek er toevallig een dodelijke paardvork in te zitten (2½ – 3½).

Alberts geniale brein kon deze keer een mislukte opening niet meer corrigeren

Met nog twee partijen gaande werd het nu nog een klein beetje spannend. Maar bij zowel Quirinius als Robert had ik het volste vertrouwen in een positieve afloop. Als je Robert verstrooid en bijna afwezig achter het bord ziet zitten, dan kun je er op rekenen dat hij in gedachten al een dodelijke aanval aan het voorbereiden is. Op onderstaande foto is te zien dat Q een ogenschijnlijk voordelige stelling had.

Robert en Q aan het “werk”

Maar Q realiseerde zich heel goed dat de stelling helemaal niet zo eenvoudig was als je misschien zou denken. Uiteindelijk werd hier een correcte remise genoteerd, want de stand op 3 – 4 bracht. Bij Robert voltrok zich vervolgens het scenario dat al een tijdje in de lucht hing. De stelling werd opengebroken en de zwarte lopers namen de arme witte koning in een dodelijke wurggreep (3 – 5).

De partij van Q wordt buiten nog even onder de loep gelegd

We kunnen terugkijken op een buitengewoon succesvol en ook gezellig seizoen. Het LSG 3 team bestaat uit spelers die goed op elkaar zijn ingespeeld. Hierdoor was het steeds mogelijk een optimale bordopstelling te vormen, wat uiteindelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. De slotstand hieronder illustreert dit meer dan duidelijk.

De slotstand van de KNSB klasse 3E

Tekst en foto’s: Eric van ’t Hof

Geplaatst in KNSB, LSG 3
4 reacties op “LSG 3 blijft ongeslagen
 1. Jan Sprenger schreef:

  Gefeliciteerd heren! Juni nog een training ter voorbereiding op het nieuwe seizoen?

  • Eric schreef:

   Bedankt, Jan! Ik geloof dat Robert al bezig is met een inventarisatie voor een training in juni. We zullen het nodig hebben, want de tegenstand in de tweede klasse zal ongetwijfeld een stuk zwaarder zijn en we willen ons dan natuurlijk wel handhaven.

 2. Robert schreef:

  Jan, een belangrijk thema voor een aantal spelers zal dan zijn: “Schaken met zwart … hoe overleef ik dat?”