Nerveus LSG 3 wint toch (met foto’s en partijfragment)

In een wat onrustige wedstrijd lukte het ons derde team de tegenstander Santpoort 2 toch nog een pak op de Velserbroek te geven.

Bij een slotstand van 2½ – 5½ zou je kunnen denken dat het hier een gemakkelijke overwinning betrof. In werkelijkheid was het echter een zenuwslopende ontmoeting die ook verkeerd had kunnen aflopen. In de toernooistand staat LSG 3 bovenaan en Santpoort 2 onderaan. Maar juist dit gegeven zorgde voor wat extra spanning: we móésten nu immers wel winnen. Gelukkig kon LSG 3 op volle oorlogssterkte aantreden en ging ondergetekende mee als non-playing captain. Dit gaf mij de gelegenheid om behalve de partijen ook de spelers zelf goed te bestuderen.

1.15 PM De wedstrijd begon een kwartiertje later, want de zaal moest nog worden opgezet. Op bord 1 speelde Jan met wit tegen de heer Burggraaf (Elo 2004). Naast hem beroerde Eelco deze keer eens de zwarte stukken tegen Van Rees (1811). Op het derde bord hadden we de halfzieke Quirinius opgesteld tegen Looijer (2025) en naast hem voormalig teamleider Robert die de gevreesde heer Kors (1947) van het lijf diende te houden. In de staart op 5 zat Ernst met wit tegen Gravemaker Sr. (1849). Albert mocht het op bord 6 opnemen tegen Fokkink (1888) en op 7 met wit zat Marcel tegen Rob de Roode (1797) die wij goed kennen van het jaarlijkse Kroeg&Loper-toernooi in Leiden. Helemaal aan het eind tenslotte, verdedigde Vincent met zwart zich tegen Schouwerwou (2000). Een eitje, dacht ik, op basis van de ratings. Dat viel tegen!

2.20 PM 1. Jan had een gezonde pion veroverd, maar zijn tegenstander het loperpaar. 2. Eelco kreeg een stevige aanval te verduren. 3. Q stond kwetsbaar met de dame in het midden van het bord en een nog ongerokeerde koning. 4. Robert had een langzame partij à la Frans, waarbij vooral wit al veel tijd had verbruikt. 5. Ernst bouwde degelijk verder aan zijn positionele voordeel. 6. Albert speelde met zwart voorzichtig maar zeker op de aanval richting de witte koning. 7. Marcel probeerde zijn tegenstander met grof geweld te overrompelen. 8. Vincent bevond zich in lastige stelling en had met zwart nog geen gelijk spel bereikt.

3.00 PM 1. Jan gebruikte zeer veel tijd. Was dit zo’n pluspion waar je de hele partij last van had (dixit Termeulen)? 2. Eelco lag nog steeds zwaar onder vuur, maar bleef er stoïcijns onder. 3. Q leek het ergste te hebben overleefd en deed het goed op de klok. 4. Robert had de dames geruild, tijd genoeg op de klok en beschikte over zo’n typische schuifstelling waarin hij zich prettig voelt. 5. Ernst bouwde rustig verder. 6. Albert bouwde rustig verder. 7. Marcels aanval leek wat te haperen en hij moest zijn ontwikkeling nog voltooien. 8. Vincent zat uiterst geconcentreerd te spelen, ging goed met zijn tijd om en hield voorlopig stand.

3.30 PM 1. Jan had nog maar 17 minuten op de klok en zijn tegenstander 59. 2. Eelco liet zijn tegenstander alles naar voren spelen en beperkte zichzelf tot de onderste drie rijen. Het oogsten komt later wel, zag ik hem denken. 3. Q stond nu minimaal gelijk. 4. Robert kreeg nu een pionnenstorm te verduren, maar dat kon nooit veel voorstellen. 5. Ernst won een pion. 6. Albert zwoegde verder. 7. Marcel was een pion kwijt en stond bedenkelijk. 8. Vincent moest zwaar verdedigen.

Langzamerhand ontstonden er nu wat zorgen. Jan gebruikte zeeën van tijd, Ernst aarzelde en peinsde, Marcel had nog steeds niet gerokeerd en de vraag bleef ook hoe lang het verkouden hoofd van Q het nog zou houden. Het werd tijd om wat onzekerheden weg te nemen.

3.35 PM Omdat ik de zaak bij Jan niet meer vertrouwde, gaf ik hem opdracht remise aan te bieden. Tot mijn verbazing werd het voorstel aangenomen (stand ½ – ½).

3.45 PM Na overleg besloot Marcel remise aan te bieden in de vorm van zettenherhaling, welk aanbod in dank werd aanvaard (stand 1 – 1).

3.55 PM Door een onnauwkeurigheid had Ernst zijn voordeel verspeeld, wat resulteerde in een stelling met ongelijke lopers. Voor de zekerheid werd het punt gedeeld (stand 1½ – 1½).

4.05 PM Robert kreeg loon naar werken en bracht ons met een vol punt op voorsprong (stand 1½ – 2½). Zo’n voorsprong is altijd een mooie opsteker voor het gehele team.

4.35 PM Maar helaas, Albert was de draad volledig kwijtgeraakt en moest eerst een kwaliteit en daarna een stuk inleveren. Hiermee werd de stand weer gelijk getrokken (2½ – 2½).

Als captain kon ik nu niets meer doen – het kwam neer op de ruggengraten van de spelers zelf. In deze fase kwam de kracht van LSG 3 goed tot uitdrukking. Als eerste moest de heer Looijer ervaren dat bij het snelschaken de rating van Q stijgt met 200 à 300 Elopunten.

4.52 PM Q had zijn tegenstander pardoes mat gezet. Stand 2½ – 3½.

4.55 PM In een waanzinnige tijdnoodfase overspeelde Vincent zijn opponent. De laatste 20 zetten van dit boeiende gevecht kunt u hieronder naspelen. Stand 2½ – 4½ en de buit was binnen!

8.49 PM Na een zeer lange strijd had ook Eelco de vis op het droge weten te krijgen. Eindstand 2½ – 5½. Gezegd moet worden dat ik dit punt van Eelco eigenlijk al vanaf het begin van de wedstrijd had meegeteld als een “zekerheidje”.

Tot ons grote geluk bleek dat er nabij de speelzaal een zeer speciaal Oriëntaals restaurant is gevestigd, dat wereldwijd wordt gerekend tot de Chinese top. Slechts met de allergrootste moeite konden wij ons aan het eind van de avond onttrekken aan de vele geneugten die dit etablissement te bieden heeft. Je zou bijna elke week in Velserbroek willen spelen.

Als partijfragment geef ik hieronder het dolle tijdnoodduel aan het laatste bord. Beide spelers hadden in deze fase slechts 1 à 2 minuten ter beschikking, per zet steeds aangevuld met die 30 seconden. Zowel wit als zwart gaan all-in.

Gedetailleerde uitslagen en stand

Tekst: Eric van ’t Hof

Geplaatst in KNSB, LSG 3
3 reacties op “Nerveus LSG 3 wint toch (met foto’s en partijfragment)
 1. Marnix schreef:

  Knap hoor

  • Manfred schreef:

   Lijkt op wsc 1, 5,5 -2,5 in tweede klasse. Fijn dat we volgende week vrijdag weer les krijgen op clubavond!

 2. Robert schreef:

  Indeling voor volgende ronde: Hoffman – Kindt. Dat zal jullie leren!