PK2016: partijen ronde 1

Soms wil je na de partij het liefst in een klein hoekje wegkruipen en pas na een paar dagen weer gaan deelnemen aan het gewone leven. Bij het PK wordt dat lastig. Terwijl jij nog weggekropen zit, staan de partijen met alle mooie en minder mooie momenten online. De jury gaat er kritisch naar kijken en beoordelen of 1 of meer spelers de prachtige spektakelprijs in ontvangst mag nemen bij de start van ronde 2. En u mag in de reactievelden best de jury een beetje helpen met uw favoriet!

Partijen groep A

 

Partijen groep B

 

20 reacties op “PK2016: partijen ronde 1

  1. 29.De6+ bij Termeulen is kenmerkend voor mensen die teveel doorgeefschaak spelen. In plaats van direct mat te geven, eerst nog wat materiaal ophalen voor je partner.

  2. Mijn computer signaleerde een opmerkelijk moment in de partij Oei – Galehdari. Wit lijkt te worden overspeeld, maar op de 37ste zet, na 37.Pxb4, vergeet Galehdari even 37…Pd2+ in te lassen, waarna wit op winst zou staan (hoewel dan nog een moeilijke variant gevonden moet worden).

    Echter, na het gespeelde 37…axb4??, misschien een reflex, blijkt dat wit na 38.Td1! opeens totaal gewonnen staat. Hij haalt de twee zwarte pionnen op en daar is verder niets aan te doen. Helaas gemist door Oei.

  3. Een belangrijk nadeel van het huidige speeltempo met 10 seconden increment, in plaats van de normale 30 seconden, is dat men bij minder dan 5 minuten op de klok niet meer hoeft te noteren. Hierdoor ontbreekt in de partijnotatie soms een groot deel van de partij, vaak juist in de cruciale fase. Neem de partij Spaans – Corstjens. Na de 36ste zet houdt de notatie op bij een voor wit gewonnen stelling. Uitslag remise. Wat is er gebeurd? De lezer tast in het duister.

    Het rare is dat de oplossing voor dit probleem al een paar jaar geleden is ontdekt: niet het huidige tempo van 95/10 toepassen, maar 75/30. Oftewel 75 minuten bij aanvang van de partij en 30 seconden increment. Partijen duren in totaal vrijwel even lang. Behalve de notatie zijn er nog meer voordelen, wat ook al lang en breed bekend is.

      • Olivier, bedankt voor je reactie. Tenminste één schaker die me begrijpt!

        Nu wil ik in onze partijen niet al teveel gewicht geven, maar stel je eens voor dat ze in San Remo 1930 of Zurich 1953 met die achterlijke 10 seconden increment hadden gespeeld! In mijn optiek maakt de notatie een wezenlijk onderdeel uit van de schaakkunst, juist omdat je dan achteraf alles nog kunt bekijken en bestuderen.

        Het systeem met 10 seconden increment devalueert het schaken tot een goedkope kermisattractie: even lachen om dat gegrabbel en dan gauw weer aan het bier.

        • En je weet het hé, Eric, voor iedere enkeling die reageert is er minstens een dozijn mensen die het ermee eens is zonder in de pen te klimmen

  4. Het OKU is trouwens van 3-5 juni dit jaar, volgende week ligt er een flyer in de zaal. Na het Noteboom het gezelligste weekendtoernooi van Nederland!

    • Daan en ik gaan weer naar het OKU. Na de winst van de B-groep vorig jaar, heeft Daan zich dit jaar voorgenomen de A-groep te winnen.

      Let op: het OKU is een zeer gezellig toernooi. Noteboom is inderdaad ook aardig, maar wijkt ten opzichte van het OKU op twee punten af, te weten de sfeervolle Utrechtse binnenstad en de betere klimatologische omstandigheden (ca. 20 graden).

      Voor LSGers die hier ook belangstelling voor hebben, weet ik een zeer geschikt hotelletje op loopafstand van de speelzaal voor €45 per nacht, inclusief douche en ontbijt. Reageer snel, want vol is vol.

  5. Speciaal voor Justin: het 77e Noteboom vindt plaats van 24 t/m 26 februari 2017. Dat lijkt nog ver weg, maar time flies… Hoe dan ook, eerst allemaal meedoen aan het OKU!

  6. Gaarne hoor ik ook nog even wanneer Noteboom in de periode 2040 – 2060 is. Ik wil mijn pensioenjaren alvast een beetje kunnen voorbereiden.

  7. Ben het helemaal met je eens Eric. Ik denk zelfs dat gezien onze eigen ervaringen bij LSG we met 1.20 en 30 sec increment dit toernooi zouden kunnen spelen. Het zou een kwaliteitsimpuls van jewelste zijn vanaf pakweg zet 35.
    We gaan dan ook wederom bij LeiSB erop aandringen dat men het speeltempo naar 1.15 (of 1.20) en 30 sec per zet gaat brengen voor onderbond en toernooien onder auspiciën van LSB.
    De voordelen zijn oneindig groot: betere partijen, goede notaties, minder stress in laatste uur. Snap eigenlijk ook niet waarom wedstrijdleiders hier niet een zwaarder punt van maken. Hoe kunnen ze immers ooit beslissen als bijv 3x zelfde stelling wordt geconstateerd? Of 50 zetten regel? En dat terwijl deze partijen wel voor rating meetellen.

  8. De opening die Spaans speelde tegen Corstjens is verbonden aan een anekdote. De variant met 4.Ld2 staat bekend als de “Fingerslip Variation” tegen de Franse Winawer verdediging.

    Aljechin speelde deze zet tegen Flohr in de eerste ronde van het Nottingham toernooi in 1936. In het toernooiboek schrijft Aljechin dat hij eigenlijk 4.e5 c5 5.Ld2 van plan was – in die tijd een gebruikelijk systeem. Maar hij vergiste zich en de zet 4.Ld2 glipte per ongeluk uit zijn vingers. Of dat verhaal echt klopt weten we niet, want Aljechin had ook een rijke fantasie.

    Aljechin speelde na 4…dxe4 van Flohr niet de zet van Spaans (5.Dg4), maar 5.Pxe4 en won de partij na 57 zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*