Bronzen Ruiter of houten paard

Nederland kennen wij Het Witte Paard, de Scheve Toren en het kalende pionnetje. Rusland is een land van traditie, van grote schrijvers. Hier hebben de clubs hele andere namen. Zo is MEDNYI VSADNIK de titel van een beroemd gedicht van Alexander Pushkin; MEDNYI VSADNIK betekent ‘bronzen ruiter’ en verwijst naar het standbeeld van Peter de Grote in St Petersburg. Skopje is ook een stad van beelden. Overal staan metershoge standbeelden van Alexander de Grote, veelal gezeten op zijn paard.

MEDNYI VSADNIK is ook een team van bronzen ruiters. Met drie spelers van 2700+ en de rest 2600-hoog zijn zij de nummer vijf van de plaatsingslijst. Aan bord 8 kunnen zij beschikken over een speler als Ivan Saric, begin dit jaar nog deelnemer in de A groep (!) van het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee. Tja, dan kun je Peter Svidler en Leinier Dominguez Perez met een gerust hart buiten de opstelling laten. Zou je zeggen.
LSG is ook een club van traditie, van de dokter, de professor en de notaris. Met zeven IM’s zijn wij als nummer 14 geplaatst. En, wíj kunnen beschikken over Eelke Wiersma, een dappere Friese strijder op een houten paard. Een ongelijke strijd? Misschien. Maar de oude Grieken wisten al dat je met een houten paard verrassende dingen kunt uithalen…

Arthur wordt tegen Vitiugov al vroeg in de opening geconfronteerd met een lastige stelling. Hij ziet zich genoodzaakt een pion te geven. Jan snoept in het Skopje ronde 2Spaans een pion mee, maar zwart lijkt voldoende compensatie te hebben. Jan-Willem heeft speciaal voor Rodshtein het Konings Indisch voorbereid en staat al snel veel bedenktijd voor.
Bij Edwin gaat er al vroeg iets mis; hij laat e7-e5 toe en zwart kan zich eenvoudig bevrijden. Hij is dan ook als eerste klaar. Remise! Steeds leek het een tikkeltje minder, maar in een toreneindspel met allebei twee vrijpionnen weet Edwin het evenwicht nog net te behouden. Opnieuw een resultaat tegen een 2600 speler!
Rudy heeft een solide Slav op het bord gebracht en hoewel hij veel tijd verbruikt, lijkt er weinig aan de hand. Een speler met zijn inzicht zou zijn kennis over moeten dragen; daar kunnen veel LSG-ers nog wat van leren! Rudy brengt het tweede halfje binnen al moppert de wedstrijdleider een beetje over de remise waartoe de spelers hebben besloten. Je mag in dit toernooi geen remise aanbieden voor zet 40. Het was weliswaar drie keer dezelfde stelling, maar je moet dat dan wel netjes claimen bij de wedstrijdleider. Gelukkig legt de man geen zout op deze slak en zo komen we aan het tweede halfje.
Arthur heeft de strijd inmiddels moeten staken. Hij heeft nog lang gevochten in een toreneindspel met minder materiaal waarin ook wit een aantal zwakke pionnen had, maar Vitiugov maakt geen fouten. Eelke speelt inmiddels een opmerkelijke partij tegen Saric. Geconfronteerd met een Nimzo die Saric zelden speelt, kiest Eelke voor een opstelling met g3; als dan een zwarte loper op a6 verschijnt besluit Eelke lang te rokeren. In de fase daarna lijkt zwart goed te staan, maar de zwartspeler is weinig doortastend en Eelke stoomt op in het centrum. En dan opeens gaat het hard. De ene fraaie combinatie na de andere en de zwarte stukken happen naar adem. De koning is blootgesteld aan de actieve witte stukken en Saric weet groot materiaalverlies niet te voorkomen. Eelke, gefeliciteerd met deze mooie overwinning!

Ivan Saric staat op. Als het tot hem doordringt wat er van zijn geliefde spel is geworden, vervalt hij in razernij. Hij rent de stad in en vervloekt het standbeeld van Alexander de Grote. Maar dan komt het standbeeld tot leven en jaagt hem door de stad. De volgende dag wordt het lichaam van Ivan aangetroffen in de rivier.

De wedstrijd is weer in evenwicht; dat wil zeggen, het staat 2-2. Op de borden van Jan en Jan-Willem moeten we hard werken voor een halfje. Jan-Willem had een solide stelling bereikt in het Konings Indisch, maar toen hij even te passief speelde kon hij de witte druk niet langer weerstaan. Hij vecht nog lang door, maar zijn tegenstander wikkelt eenvoudig af.
Jan is in het middenspel in de problemen gekomen en moest vluchten naar een toreneindspel met g tegen e en f. Een poos gaat het goed, maar Matlakov brengt steeds opnieuw kleine dreigingen in de stelling en Jan komt al snel in de situatie dat hij steeds onder de twee minuten zit. Te weinig om even rustig een concept te doorgronden. Als de zwarte koning dan toch op f4 binnendringt is het volledig uit. Toch krijgt Jan nog een herkansing als zwart in het eindspel e en f tegen nul opeens 87…f5 speelt. De tablebase springt opeens van mat in 34 naar 0.00. Helaas staat er bij de deur een man met detector en kan Jan niet beschikken over de tablebase. Zonde, al die arbeid had best beloond mogen worden met een half punt.

Deze keer bleken de bronzen ruiters sterker, maar we kunnen trots zijn op onze houten paarden. 4-2 is zeker niet slecht en ik denk dat zij achteraf gezien heel tevreden mogen zijn.

Hier alle zes de partijen in de gameviewer. In het stuk hieronder een fraai verslag met een analyse van Jan van de partijen van Arthur en Eelke.

De uitslagen in detail:

  MEDNYI VSADNIK (5) 4 2 LSG Leiden (14)  
2725 Vitiugov, Nikita 1 0 Pijpers, Arthur 2436
2689 Matlakov, Maxim 1 0 Sprenger, Jan Michael, Dr. 2510
2673 Rodshtein, Maxim 1 0 De Jong, Jan-Willem 2453
2659 Fedoseev, Vladimir 0,5 0,5 Van Haastert, Edwin 2433
2652 Khairullin Ildar 0,5 0,5 Van Wessel, Rudy 2398
2678 Saric Ivan 0 1 Wiersma, Eelke 2343

De dames van Stukkenjagers moesten helaas het onderspit delven tegen het Russische UGRA.

  UGRA (4) 3 1 De Stukkenjagers (6)  
2426 Ushenina, Anna 0,5 0,5 Haast, Anne 2384
2445 Mkrtchian, Lilit 0,5 0,5 De Jong-Muhren, Bianca 2300
2411 Guseva, Marina 1 0 Lanchava, Tea 2276
2376 Kovanova, Baira 1 0 Jap Tjoen San, Linda 2183

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*