Captain: Robert Straver

Partijen in Chesstempo:
Partijen LSG2

Verslagen:
Ronde 9: HWP Sas van gent
Ronde 8: Stukkenjagers
Ronde 7: VLG Advocaten Wageningen
Ronde 6: Zukertort Amstelveen
Ronde 5: DD
Ronde 4: Venlo
Ronde 3: Eindhoven
Ronde 2: RSR Ivoren Toren
Ronde 1: Paul Keres

 

LSG


KNSB 1B 2010-2011 Eindstand

Klasse 1BMpBp12345678910
1.De Stukkenjagers1454x5467567
2.HWP Sas van Gent14545x7657
3.Zukertort Amstelveen13486x3654
4.Wageningen 1 VLG Advocaten1048½437x557
5.RSR Ivoren Toren1044½344x556
6.Paul Keres944½555x4
7.DD842565x46
8.Eindhoven63956x5
9.LSG 2439½45465x4
10.Venlo23633346x


LSG 2 crasht opnieuw (met dank aan Leonard Huizinga)

"Hoe hard rijden wij nu, ?", vroeg ik. "Zesennegentig", zei Robert en draaide achteloos het stuur drie keer rond. "Waar rijden wij nu?", vroeg ik. "Om het station in Schiedam", zei Robert. "Schiedam is een prachtig oud stadje," zei ik. "Het bezit een fraai 20-ste eeuws station met een monumentale trap." "Nee", zei ik, toen het lawaai was opgehouden, "het bezat een fraai 20-ste eeuws station. Kijk nu toch eens wat je gedaan hebt. Je kunt toch niet met een auto de stationstrap op?" "Is die auto van u", vroeg de spoorwegbeambte? "Geweest", zeiden wij en schudden de overblijfselen van ons af.

Ondertussen vertrok de trein richting Leiden zonder ons.

Eerder die zaterdag. 10 Adriaans en Oliviers hebben op hoge snelheid het Hollandse en Zeeuwse landschap doorkruist en hebben heelhuids en ruim een half uur te vroeg het landelijke Sluiskil bereikt. "Een snel begin is het halve werk", denken we dan nog.

Eenmaal binnen zet Stefan het halve werk voort. Stefan is onze ongeslagen ster dit jaar, hij manoeuvreert dan ook rustig en parkeert snel en zonder schade in. Helmut Cardon zet zijn onbeschadigde wagen al even risicoloos naast die van Stefan. Zelfs geen vlekje modder is op beide auto's te ontwaren!

Sven kiest tegen Vanderbussche, één van de vele Vlaamse coureurs in Zeeuwse dienst, dit keer niet voor optrekken in z'n 1 en langzaam doorschakelen, zoals we van hem gewend zijn, maar scheurt weg. Dit kan niet goed gaan en na 22 rondjes maakt een muurtje een einde aan zijn elan.

Henk mag tegen de sympathieke IGM Paul Motwani en deze racemonsters zetten hun voertuig meteen in de allerhoogste versnelling. Aan de spannende race, de auto's gaan gelijk op, komt een einde als Henk spectaculair de bocht uit vliegt in de 25e ronde.

Leon strijdt tegen de jonge Thibaut Maenhout, zijn wagen vliegt alle kanten op in het circuit. Hoewel het objectief verantwoord lijkt, stelt Leon uiteindelijk te hoge eisen aan zijn bolide en crasht het geheel als incourante aandelen in Oosteuropese mijnen.

Michiel hanteert dezelfde versnelling als Henk en lange tijd lijkt alles hem goed af te gaan in de tweestrijd met alweer een Belgische coureur, Geirnaert. Helaas maakt een onhandige stuurfout zijn raceauto zo onklaar dat ook deze ingenieur het niet meer kan herstellen.

Invaller Albert heeft zich nog niet aan ons team aangepast en demonstreert dit door na een trage start teamleider Groffen zo hinderlijk op de staart te zitten dat deze pardoes het circuit door de hekken verlaat.

Eelco is altijd al tegendraads en compenseert tegen Verlinden zijn traditioneel zwakke start door fijne stuurtechniek in de laatste ronden. Zijn opponent moet hem dan ook laten gaan.

Igor is het spiegelbeeld van Eelco: ook nu weer subtiele stuurtechniek in het begin, maar zijn sluwe Belgische opponent, Deleyn, in zijn vrije tijd tandarts, vindt een gaatje en boort hem alsnog de grond in.

Van de race van onze onvolprezen teamleider Robert heb ik niet veel gezien, maar volgens hemzelf leek het op de dolle autorit naar Schiedam Centraal. Hard gescheurd, muurtjes, kinderwagens en oude dames geschampt en net op tijd om de tegenstander, Gryson, uit te zwaaien en de achtervolging op te geven. Naar verluidt racet hij vanaf december voor een ver buitenlands team, helaas voor ons!

Onze Wim was samen met Leenhouts het langst in de baan. Net toen iedereen dacht dat ze tegelijk door het finishlint zouden gaan, maakte een flauwe en nauwelijks waarneembare bocht een einde aan de aspiraties van Wim.

Het was maatgevend voor ons seizoen: geen bocht zo flauw of we wisten er wel uit te vliegen. Volgend jaar mogen we het opnieuw proberen, maar dan wel een niveau lager bij de stockcars. Onze tegenstanders hadden wel een plaatsje in de Formule 1 verdiend, maar werden daar na een fotofinish met de Stukkenjagers vanaf gehouden. Toch feliciteer ik de Stukkenjagers van harte en wens hen voor volgend seizoen een voorspoedige snelheidsaanpassing toe!

HWP Sas van Gent - LSG 2 7½ - 2½

1 Maenhout (zw.) - Konings 1 - 0
2 Motwani - Van Putten 1 - 0
3 Deleyn - Coene 1 - 0
4 Verlinden - Kuijpers 0 - 1
5 Cardon - Van Blitterswijk ½- ½
6 Vanderbussche - Bakker 1 - 0
7 Leenhouts - Heemskerk 1 - 0
8 Geirnaert - Van Wissen 1 - 0
9 Groffen - Termeulen 0 - 1
10 Gryson - Straver 1 - 0
Tekst: Henk van Putten


Wat een ramp!

Neem alleen al de partij De Niet - Muhren. Onze GM speelt zich met wit op bord 3 in een aangenomen damegambiet soepel naar een gewonnen stelling. Goed, hij mist op een enkel moment een overduidelijke winst, waardoor in de tijdnood Muhren een kans mist op eeuwig schaak. Maar dat smetje maakt hij vast goed. En ja hoor, daar gaat de ene na de andere pion en/of stuk van bord. En zie daar, is dat een nieuwe dame voor De Niet? Hemeltje, hij staat nu een toren, een dame en wat pionnen voor. De uitslag laat zich dus wel raden. De Niet - Muhren 0-1!

Ja mensen, de ramp die LSG 2 overkwam tegen Stukkenjagers kent geen grenzen. Op zet 39 was De Niet door zijn vlag gegaan. Met stoel of rug had ik kunnen leven. Maar waarom nou zijn vlag? De beste stuurlui aan wal hadden allemaal meningen en verklaringen klaar. Hij had dit of hij had dat moeten doen. Allemaal waar, want uiteindelijk doe je het helemaal zelf en is het niemand anders die jouw tijd op maakt. Maar wat een pech.

Op een bord eerder, bord 2, zien we Wim Heemskerk die op zijn Heemskerks heel langzaam met zwart steeds beter komt te staan. Van steeds beter gaat het heel langzaam richting steeds meer gewonnen, om vervolgens heel langzaam naar totaal gewonnen te gaan. De uitslag laat zich opnieuw raden: Konings - Heemskerk: 1-0! Want in tijdnood stort de stelling van Heemskerk na een verrassende pionzet van Konings opeens heel snel in. Hij blundert een of meer stukken en het is uit.

Al genoeg gehad? Kun je geen rampen meer aan? Helaas, de beker is nog niet leeg. Van Wissen behandelde het Frans heel wat beter dan Beukema. In computertermen stond hij goed tot gewonnen. Maar wat doet hij nou? Een stukoffer?? Zijn eigen commentaar: de stelling vroeg erom! Objectief niet de beste zet, maar Tal had in computertermen ook nooit een partij mogen winnen. Van Wissen miste op enig moment een tweede offer (Txf4) die hem eeuwige roem had kunnen geven. In plaats daarvan kon wit counteren, een stuk terug offeren en een lopereindspel ingaan dat remise was. De uitslag laat zich raden. Beukema - Van Wissen: 1-0. Onze man vergat een a-pion op het bord te houden en toen was ook het lopereindspel verloren.

Was dan alles kommer en kwel? De nederlagen van Van Putten, Roosendaal en Straver waren redelijk rechttoe rechtaan. Alleen Van Putten stond na 2 zetten principieel gewonnen (1. e4 e5; 2 Lc4 f5??), ware het niet dat de zwartspeler Becx heet. Die kerel moet regelmatig zonder gordel rijden, het woord condooms kent hij vast niet en bij bungee jumpen is hij het type 'ik hou het touw zelf wel vast'. Waarom zou je anders zulke openingen spelen. Maar goed, Van Putten reageerde op de manier die de zwartspeler juist wil en het werd 0-1 na een foute combi van Henk. Chris had niet zijn middag. Rare ruil op d4, geen boodschap aan loperpaar van wit, veel tijd over bekende zetten nadenken, nee, het was het niet. Ook een 0 voor onze vaste sub. Zelf had ik wat pech met de loting om hun man in vorm te treffen: Mark Haast. Ik koos voor tergend irritant betonschaak en in het middenspel was het dus geheel en al gelijk. Maar mannen in vorm tegen mannen die niet helemaal zeker zijn van zaken, hebben de neiging dan gewoon te blijven zoeken naar kansen en die kwamen er. Met een kwaliteitsoffer kreeg Haast een totaal gewonnen stand maar miste Dh2 (hij speelde Dh4) waarna er weer een remise-eindspel ontstond van paard en 5 pionnen tegen toren en 3 pionnen. Helaas was het remisepad voor mij erg smal en Haast deed het goed.

De drie lichtpuntjes kwamen van Van Blitterswijk, Bakker en Coene. Laatstgenoemde was het langst bezig, mede omdat tegenstander Schut steeds weer manieren vond om Igor kansen te blijven geven. Kort na de opening stond onze man niet fris, maar in middenspel bleek waarom hij op papier sterker was. In het verre eindspel ging Schut door met elke keer zet 3 of 4 in de 'beste zet' volgorde spelen en kon Coene winnen.

Stefan trof op bord 1 de jonge dame Anne Haast. Hij speelde dit seizoen niet bijster veel, maar ook zijn vierde partij mocht er zijn. Met rustig spel bleef hij de druk hoog houden en Anne, die een enkele kans miste op heel misschien remise, kwam in een lastig eindspel slecht te staan. Ik heb er niet veel van gezien, maar op enig moment stond van Anne alles op zwart en redelijk ongedekt. Stefan zwartveldige loper zal zijn taak hebben gedaan.

Met een fluwelen dame-eindspeltechniek haalde Kuipers ook een mooi punt binnen. Het blijft bijzonder dat tegenstanders zich niet op hem voorbereiden, want inmiddels is toch wel bekend dat hij altijd wit heeft en altijd 1. a3 speelt en veelal ook 2. h3. Onvoorstelbaar, zou dan niemand verslagen op deze site lezen?? In ieder geval Nabuurs niet want hij besteedde zelfs meer tijd dan Kuipers aan de opening en dat brak hem later op toen hij steeds opnieuw de beste verdediging moest gaan vinden.

Het mooiste gerecht kwam van de Bakker. Hij speelde tegen Grooten, de man die niet in vorm is. Met klassiek wit spel in een damegambiet, had Bakker eigenlijk rond zet 15 al gewonnen. Hij vergat echter 4 op een rij te roepen toen er pionnen op a4 t/m d4 stonden. Misschien was dat wel een voorteken voor later onheil. Maar niet bij Sven. In tijdnood bleef hij als een van de weinige LSG-ers en rustig en goede zetten doen. Zijn ruimtevoordeel en actieve stukkenspel was te groot voor zelfs Grooten. Kort na de tijdnood stond er 1-0 en het leek bijna of de witte stukken in de slotstelling lachten van zoveel luxe.

Stukkenjagers - LSG: 6-4; over honderd jaar, als computers de baas zijn, alleen moslimmannen nog hoofddoekjes dragen en het midden van de Aarde van marsepein blijkt te zijn, weet niemand meer dat het zoveel anders had kunnen zijn.

Mannen, de laatste wedstrijd spelen we tegen koploper HWP Sas van Gent. Alleen met winst hebben we nog een theoretische kans om ons te handhaven. Dan moeten we 3,5 uur spelen als gisteren, maar wel een ander laatste half uur! Omdat concurrent Eindhoven tegen Amstelveen moet, is het niet ondenkbaar dat wij bij winst ons handhaven. Het zal een zware kluif worden want HWP is op elk bord sterker. Maar wij zijn LSG!

Tekst: Robert Straver


Over en sluiten?

In de 7e ronde stond het duel tegen Wageningen op het programma. Omdat het in de vorige ronden met een 'normale' opstelling niet erg gelukt was, besloten we dat het tijd was voor een wat tactischere opstelling. Zo zouden GM, Robert en Henk op de borden 1,3 en 5 gaan spelen en Eelco, Sven en Michiel op de borden 7,8 en 9 gaan plaats nemen. Bovendien was GM al zo ongeveer 2 maanden bezig met de voorbereiding op Jan Timman en gelukkig voor GM speelde Jan inderdaad op bord 1.

Dan de wedstrijd. Als eerste klaar was Stefan op bord 2, die met wit als een mes door de Spaanse boter van Marks ging. Stefan had de opening al eens voorbereid en Marks verdedigde niet optimaal.

Henk speelde met zwart het spelletje 'hoe zet ik al mijn stukken op de 8e rij'. In dat licht was vooral de manoeuvre Rd8-e8 gevolgd door Pc6-d8 bijzonder fraai te noemen. Dat wit vervolgens de zwarte koning op c8 probeerde te bestoken met oprukkende pionnen, mag geen verwondering heten. Zo rond zet 20 leek mij de winst voor wit een kwestie van tijd en dat klopte: op zet 30 stond zwart mat. Gelukkig kwamen we weer op voorsprong door de overwinning van Igor op 10. Zwart speelde wat planloos in de opening en toen er na 18.e4 niet dxe4 (met beperkt nadeel) volgde, maar Te6? (want 19.e5!) was het snel gedaan bij zwart. Een prima overwinning voor Igor. Sven met wit kwam vanuit een Grünfeld in een prettig eindspel (vrijpion, meer stukkenactiviteit) en ook in het vervolgens ontstane toreneindspel stond hij beter. Echter, een bizarre manoeuvre, wellicht ingegeven door lichte tijdnood, deed hem een pion verliezen en vol zelf-walging gaf hij op zet 40 op. Wellicht wat vroeg, maar zeer begrijpelijk.

Dit waren de partijen die voor de tijdcontrole beslist werden. Tussenstand 2-2. Van degenen die nog bezig waren stond GM bedenkelijk tegen Timman, Straver leek het ergste achter de rug te hebben en Leon had een ongeveer gelijke stelling. Voor Kuip was het erg moeilijk om er doorheen te komen (remise dus) en Wim en Michiel stonden gewonnen. Prognose: 5.5-4.5 voor de onzen. Wim voerde in zijn partij de druk langzaam op en zoals dat vaker gaat, tastte de tegenstander mis. Een prima overwinning voor Wim. Ik had me weer eens bezondigd aan een Wolga en ook nog eens onnauwkeurig gespeeld, al was ik me tijdens de partij van geen kwaad bewust. Gelukkig speelde wit ook niet al te goed en gaf zijn pluspion weer terug. In de Wolga is zoiets of totaal remise of wit blijft met een inferieure structuur zitten en dat laatste was hier het geval. Ik won nog 2 pionnen en daarmee de partij. Ondertussen was Eelco ook niet verder gekomen dan remise, al had ik de indruk dat hij de hele partij wel beter stond. Tussenstand: 4.5-2.5 en de borden 1,3 en 5 nog bezig. Gert-Michiel mist op de 14e zet een pion en/of kwaliteitswinst en heeft het daarna de hele middag zwaar. Hij bereikt uiteindelijk een dame-toren eindspel waarin Timman met wit duidelijk beter staat. Timman wikkelde af naar een dame-eindspel met een pion meer, maar was daarna te haastig met de afwikkeling naar een pionnen-eindspel, dat vanwege een listige koningszet remise bleek te zijn! Een leuke opsteker voor 'onze' GM, die de partij elders op de LSG-site van commentaar voorziet. Een matchpunt dus binnen en Leon en Robert nog bezig!

Leons partij was eigenlijk continu ongeveer gelijk en ook het loper + 2 pionnen (Leon) tegen toren + pion eindspel was dat ook. De zwarte g pion was makkelijk te blokkeren en zwart kon geen vordering maken omdat wits pionnen op d6 en e7 staan, stevig gedekt door de loper. In een vlaag van verstandsverbijstering overziet Leon echter een truc waardoor de zwarte g-pion toch kan promoveren! Helaas een nul dus. 5-4 dus en Robert nog bezig, die voor zet 40 onder druk stond, maar na de 40e zet een eindspel heeft met pion meer, waarin wit wel wat actiever staat. Robert 'vergeet' echter zijn koning te activeren en dat is niet verstandig tegen eindspel-kenner Afek. Als Robert daarna ook nog eens listige matwending overziet, is het helaas gedaan.

Een wedstrijd dus van de gemiste kansen van onze kant, dat is ons helaas te vaak overkomt dit seizoen. In de volgende 2 wedstrijden zal er nog minstens 1 gewonnen moeten worden anders is de degradatie een feit. Met Stukkenjagers en HWP Sas van Gent voor de boeg is dat een bijzonder lastige klus...

Tekst: Michiel van Wissen


The Eyewitness

Afgelopen zaterdag toog het 2e naar Amstelveen om daar de plaatselijke trots te bestrijden die in het verleden verbeten duels uitvocht met LSG 1!

Dit werd ook keurig vermeld bij de aankondiging, ik herinnerde me zelfs nog een heuse massakamp aan 40 borden of zo die wij glansrijk wonnen. Tsja toen was LSG in de KNSB breedte heer en meester tov nagenoeg alle clubs, zelfs over de grens sloegen we toe met een (krappe) overwinning op het sterke Gent!!

Nu is het helaas, zwarte of grijze zaterdag, elke keer als we spelen, maar goed wellicht wordt het tij nog gekeerd!!

Ondergetekende beet, geheel tegen zijn gewoonte in, het spits af met een snelle remise. Tegenstander Theulings verraste mij met een ongebruikelijke 4e (!!) zet, waarna ik lang moest denken hoe voordeel te halen. Na 13 zetten dacht ik dat zwart compleet gelijkspel had gehaald en bood remise aan. Dit werd gretig aangenomen; we waren nog geen uurtje bezig!!

In de analyse kwam ook weinig voordeel naar voren, maar de computer van Wim Zwinkels (Stockfish mobiel) gaf 's avonds duidelijk uitsluitsel; middels 2 krachtzetten had ik in het voordeel kunnen komen, oa met het fantastische Dd1-b1!! Wat de dame aan ruil onttrekt, pion e4 nog een keer aanvalt en bovendien Tfd1 voorbereidt. Tsja men neme mij het niet kwalijk dat ik deze zet niet gezien had.

Door mijn vroege remise kon ik wel de hele middag de eyewitness zijn.

De wedstrijd kwam zeer langzaam op gang, overal was strijd. Interessante stellingen waren er bij Michiel, van Blitterswijk, Straver en good old van Putten. Wim Heemskerk had totaal gelijkspel in een stelling zonder dames, het halve punt telde ik al, al had wit nog een miniscuul plusje.

Chris Roosendaal had het opnieuw moeilijk in zijn eigen lijfopening en stond op een gegeven moment zeer bedenkelijk. Door goed opletten en lang nadenken sleepte hij er nog een halfje uit. 1-1 derhalve.

Bizar was het duel van Kuipers, ondanks een tamme opening verbruikte Eelco opnieuw veel teveel tijd en op een gegeven moment had hij een vol uur (!!) minder. Zijn tegenstander begon al te dromen van de winst want zijn stelling was zeer goed.

Coene kreeg Tsjigorin tegen en speelde het niet helemaal zuiver, maar kreeg medewerking van zwart die zichzelf met een hele lelijke pionnenstructuur opzadelde. Wit had voordeel en kreeg ook nog een ruime voorsprong op de klok.

Teamleider Straver liet de honneurs dit keer aan mij over en broedde in een onschuldige stelling op een gevaarlijk uitziende aanval. Helaas kostte het berekenen van diverse varianten veel tijd en bovendien ging het uiteindelijk om een langdurig pionoffer. Met 10 tegen 14 minuten bood hij remise aan, wat snel aangenomen werd. Terecht, zo bleek later, want wit had er waarschijnlijk met (klein) voordeel uitgekomen!

1,5-1,5 dus en nog steeds spannend.

Matthew Tan had inmiddels tegen Wim Heemskerk behoorlijk voordeel gekregen, terwijl Wims tijd steeds nijpender werd. Dat deed hem uiteindelijk de das om, want in het toreneindspel kostten 2 fouten hem definitief het halve punt. Wim was erg verongelijkt, want na 10 (!) zetten stond hij waarschijnlijk iets beter. Om dan uiteindelijk in 40 zetten te verliezen is ronduit sneu!! 2,5-1,5 voor Amstelveen.

Kuipers had de bakens weer eens verzet en in eigen tijdnood toegeslagen, helaas zat er niet meer in dan zetherhaling, zodat het 3-2 werd.

Michiel speelde een scherpe partij die allesbehalve gladjes voor zwart verliep, zoals te lezen valt in het verslag van Amstelveen. Zwarts stelling oogde zeer broos en vooral zwaar onderontwikkeld, zoals wel vaker in die belachelijke modern waarbij zwart gewoon zijn koningsvleugel NIET ontwikkeld. Pg8-h6 kwam dan uiteindelijk wel, maar het paard stond daar volledig buitenspel.

Waarom spelen deze zwartspelers (LSG 1 heeft er ook eentje!!!!) niet gewoon: 1.e4,d6 2.d4,Pf6 3.Pc3,g6 en later een keer Lg7 met ONTWIKKELING????

Slechts door Michiels bizarre Pa4?? (na b5-b4) ipv het logische en sterke Pce2, kreeg zwart florissant spel, aangezien wit steeds rekening moest houden met paardverlies, tot en met het late middenspel aan toe. Het kostte Michiel veel teveel tijd, al kwam hij letterlijk aardig los tegen Sander Los (!!). Echter met een tijdverdeling van 3 minuten tegen meer dan 20 in een zeer complexe stelling met nog ruim 15 zetten te gaan, ga je het natuurlijk niet redden en vlak voor de tijdcontrole was het uit met simpele kwaliteitswinst.

4-2

De aansluitingstreffer had moeten komen van Henk van Putten, want tegenstander Kevin Tan had een complete off-day en deed zeer vreemde zetten, waar hij ook nog eens oeverloos lang over nadacht. Rond zet 20 had wit nog maar 2 minuut en 14 seconden op de klok en Henk nog ruim 40 minuten. Henk stond ook prima, dus ik "telde" het punt al. Één piepklein grapje zou wit al fataal worden zou je zeggen.

Henk verbruikte echter steeds veel tijd, echter NIET om iets constructiefs te bedenken. De grapjes (pion a5 aanbieden) waren veel te duidelijk en wit versterkte steeds zijn stelling, al bleef ik denken dat hij door zijn vlag zou gaan of zo. Nou niks van dat, met nog 11 seconden (!!) op de klok deed wit zijn 40e zet en kon eindelijk eens rond gaan lopen, want er was nog steeds helemaal niks aan de hand, naar verluidt stond wit zelfs weer (sinds zet 10 of zo!!) ietsje beter!!

Henk kreeg nu wel van de echte teamleider Robert Straver de opdracht om te winnen, want anders zouden we niet op 5,5 komen!! Henk investeerde nu zelf veel tijd, maar verder dan remise kwam hij niet. Nou ja hij speelde in ieder geval eens (lang) door NA de tijdcontrole, waar een legioen aan LSG-spelers eens een voorbeeld aan mag nemen, al gaf ik natuurlijk deze zaterdag ook niet geheel thuis!!

4,5-2,5 en de overwinning was ver weg.

De twee beste partijen van de dag kwamen van IM Stefan van Blitterswijk die echt op geruisloze en meesterlijke wijze won. Een vrijpion kostte zwart een volle kwaliteit, waarna Stefan het onberispelijk uittikte, mede door zijn riante tijdvoorsprong. Kijk, waar anderen 1,5 uur of meer nodig hebben, voor de eerste 15 zetten, doet Stefan deze gewoon in nog geen 25 minuten. Een goed begin is het halve werk voor deze meester!!!

De echte partij van de dag was voor mij die van Tobias Kabos tegen Sven Bakker. 1.d4,Pf6 2.c4,e6 3.Pc3,Lb4 4.f3?? Populair onder sommige grootmeesters, maar voor positionele fijnproevers als ik (en Sven!!) te luguber om met droge ogen aan te zien! Sven maakte korte metten met de gammele witte pionnenstructuur, maar moest er wel hard voor werken, aangezien er veel grapjes inzaten. Een goede concentratie en een uitgekiend tijdverbruik (nooit echte tijdnood en altijd meer overhouden dan de tegenstander!!), leverde een belangrijke pion op en later het punt. Bizar genoeg, had wit vrijwel NOOIT enig tegenspel door zijn dubbelpion op de c-lijn. Ik zeg het al jaren over deze variant, maar Sven toont aan dat wie niet luisteren wil dan maar moet voelen!!

4,5-4,5, spannender kan niet!!

Igor leek de held te worden, maar werd helaas de schlemiel. In de (zware) tijdnood van de tegenstander gebruikte Igor veel te veel tijd om zijn eigen zetten met bij wijze van spreken sierletters te noteren. Hierdoor kwam hij zelf ook in zware tijdnood en bleef hij maar noteren. De 40e zet werd weliswaar nipt gehaald, maar toen leek het op slag remise vanwege de ongelijke lopers. Nou ja wit had een plusje, dus waarom niet "nog even" proberen zou je zeggen?

Een gruwelijke onoplettendheid werd Igor fataal; in een totaal gelijke stelling liet hij een pion promoveren waarna hij een VOL stuk verloor. Erg simpel en makkelijk, maar peperduur, want wederom staan we met lege handen!!

Advies aan Igor: Voortaan gewoon streepjes zetten bij minder dan 4/5 minuten bedenktijd en niet "fraai" alles op willen schrijven!!Verder, pak een moment van rust NA de 40e zet, rook een sigaretje (Igor!!), neem wat te eten en te drinken, loop wat rond, etc. De partij kan mogelijk nog 2 uur duren en na 4 uur harde strijd zijn we allemaal moe!!!

Dit laatste advies geldt wel voor veel meer spelers, ik heb legio mensen opzichtig zien blunderen na de eerste tijdcontrole omdat ze doorgaan met "vluggeren" of denken versneld uit te spelen zoals met een kwartier erbij ipv een VOL uur!!!

5,5-4,5, een trieste nederlaag dus, want een kleine overwinning heeft er zeker ingezeten, al had het ook 7-3 kunnen worden volgens mij.

Ben de Leur zei altijd dat TIJD maal STELLING het resultaat geeft en het oeverloze lange nadenken van deze en gene over zéér weinig zetten, breekt menigeen gewoon op. Dat je dan "had" kunnen winnen speelt gewoon geen enkele rol meer, het gaat om die vermaledijde tijd!!

Rest mij alleen nog maar iedereen op het hart te drukken dat we NIET degraderen als we de komende wedstrijden tegen de top drie, alledrie winnen. NIETS is ONMOGELIJK, jongens en meisjes!!!!

Tekst: Gert-Michiel de Niet


Inleiding op het verslag van de match LSG 2 - DD

Negentien maanden oud was ze; Laura versloeg haar vader voor het eerst. Ze leerde schaken acht maanden na haar geboorte. Op haar vierde haalde ze haar derde grootmeesternorm en de bijbehorende titel. Op haar 7de werd ze de nummer 1 van de wereld. Twee jaar later won ze een match met 10,5-0,5 van titelverdediger Carlsen en was de eerste vrouwelijke wereldkampioen een feit. En passant brak ze het ELO-record met een rating van 2862. Nu, nog eens 12 jaar later, is Laura Lekkerova, op haar 21ste de absolute koningin van het schaken. Van haar 237 partijen sinds ze de wereldtitel won, zette ze er 231 in winst om. Slechts 6 partijen werden remise; allen tegen Frybka, de sterkste schaakcomputer met een rating van circa 3600. Laura versloeg de computer overigens met 9-3 (zes maal winst, zes maal remise) in een spraakmakende match 3 jaar geleden. Laura speelde immers alle partijen met zwart en had slechts een uur bedenktijd voor de hele partij. Tegen een menselijke tegenstander heeft Laura sinds de 'genaderemise' in haar match tegen Carlsen nooit meer een half of heel punt hoeven afstaan. Alleen 'good old Jan Timman' gelukte het bijna haar vorig jaar een half punt af te snoepen in een handicapsimultaan, waarin Laura tegen 10 grootmeesters op leeftijd zonder paard op g1 speelde. Gari Kasparov verloor in die simultaan in 24 zetten, hetgeen in meer dan 100 landen het openingsitem van het nieuws was. Kenners schatten de rating van Laura in rond de 4500, maar er zijn ook kenners die zeggen dat haar rating als oneindig te beschouwen is. Ter vergelijking, de nummers 2 en 3 op de lijst, Carlsen en Giri, hebben respectievelijk 2822 en 2813.

Laura Lekkerova is 5x Time Women of the Year geworden, is al 14 jaar achtereen sportvrouw van het jaar in Kalmukkie en heeft voor haar inzet voor stabiliteit in het Midden-Oosten de Nobelprijs voor de vrede ontvangen. Ze is vrijgezel, woont samen met een hond en naast schaken zijn films kijken, strandwandelingen en divers vrijwilligerswerk, waaronder de Laura Health Foundation haar passies.

LSG 2 was dan ook zeer vereerd dat Laura Lekkerova de match LSG 2 - DD wilde volgen en van commentaar wilde voorzien. Hieronder volgt haar verslag. Aangezien Laura naast schaken ook circa 130 talen en dialecten spreekt, zal het u niet verbazen dat het verslag 'gewoon' in onze taal is.

Verslag LSG 2 - DD door Laura Lekkerova

Wat een k..wedstrijd. Ten eerste door de k..herrie van de k..bridgers. Ten tweede door het gebrek aan zuurstof omdat 8 ploegen daardoor in een klein k..zaaltje zaten. Ten derde omdat LSG 2, stiekem mijn all time favoriete team, verloor in een k..wedstrijd.

Twee k..partijen die voor LSG 2 verloren gingen, laat ik geheel buiten beschouwing. Nou, ik merk alleen op dat Konings mee begon te vluggeren toen het juist niet moest en Straver weer eens zo'n k..middag had dat hij vrij bewust de stellingen opzoekt waarin hij behoorlijk k.. is.

Dan waren er 7 k..remises. Eigenlijk het melden niet waard. DD doet per wedstrijd gemiddeld meer remiseaanbiedingen dan de Albert Hein aanbiedingen kent. Onze Kuip op bord 1 had misschien een heel, heel klein kansje op meer dan een k..halfje, maar het lukte net niet. Verder was het vooral k... Bakker, Coene, Van Putten, Roosendaal en Jap: ondanks dappere pogingen bleef men hangen in de geslachtsdelen. Heemskerk speelde tegen een andere amateur, ook hij wist niet te winnen in een vlakke k..partij.

Een partij, laat ik mij netter uitdrukken, was wel degelijk aardig en verdient het predicaat vaginapartij. Van Wissen had geen moeite met DD's topscoorder, overspeelde zijn tegenstander in de opening en had na 10 zetten de winst voor het uitzoeken. Het was de enige winstpartij van LSG 2 in een k..duel.

De middag was dusdanig k.. dat ik heb besloten te stoppen met dat k..schaken. Het was voor mij eens te meer een bevestiging dat amateurs eigenlijk verboden moet worden het schaakspel zoveel schande toe te brengen. Ik ga dammen.

Liefs, Laura Lekkerova

p.s. aan mijn mannen: ik wens jullie natuurlijk wel veel succes de laatste 4 rondes. Die negende k..plek op de ranglijst kan echt niet, dus volgende keer winnen, maakt mij niet uit hoe jullie het doen, al neem je iedereen tuk.

LSG 2 DD 4½ - 5½
Eelco Kuipers 2298FM Jeroen Blokhuis 2321 ½ - ½
Sven Bakker 2202 Arie Werksma 2221 ½ - ½
Igor Coene 2249FM Edgar Blokhuis 2335½ - ½
FM Wim Heemskerk 2264GM John van der Wiel 2471½ - ½
Robert Straver 2142FM Gerrit Prakken 22360 - 1
FM Michiel van Wissen 2261Lars Vistisen 22061 - 0
Henk van Putten 2108Ronald Dickhoff 2182½ - ½
FM Leon Konings 2151Rachid Schrik 21160 - 1
Chris Roosendaal 2149Jan Joost Lindner 2117½ - ½
WIM Linda Jap Tjoen San 2193FM Henk happel 2116½ - ½
Tekst: Robert Straver


Malaise in Venlo

Ja hoor zaterdag 11 december stond dan eindelijk de uitwedstrijd tegen Venlo op het programma. Deze keer zouden we het gaan doen met 2 invallers door de afwezigheid van Leon en Stefan. In huize Blits zal binnenkort de bridgebond worden opgevrolijkt met een nieuw lid terwijl Leon een zakelijke afspraak in de agenda tegenkwam. Gelukkig waren de heren Chris Roosendaal en Ernst Gevers welwillend de tocht naar Venlo te maken. Donderdag had ik nog even met oude bekende Maarten Strijbos kortgesloten dat we in elk geval niet tegen elkaar zouden zitten zodat de reis kon beginnen.

De trein van 08.34 zou het gaan worden dus ik moest om 07.30 uur opstaan waarbij ik opmerk dat ik normaliter betaald krijg als ik op dit soort onzalige tijdstippen mijn bed uit moet. Iedereen was op tijd op Gert na die zijn belofte om 08.15 op het station niet nakwam (uiteraard zal dit niet aan de teamleider worden doorgegeven).

Na een overstapje in Den Haag HS konden we in elk geval blijven zitten tot in Venlo dus mogelijkheden te over om nog wat te tukken of om te kijken hoe je niet al na 4 zetten verloren komt te staan. De NS spreekt overigens van een Intercity op dit traject maar als je op plaatsen als Horst en Blerick gaat stilstaan dan spreek ik toch liever over een stoptrein. Ik snap natuurlijk ook wel dat ze het zo niet kunnen noemen want dan zouden de WC's eruit moeten.

Nadat iedereen zijn plaats in de trein had weten te vinden begon ergens richting Rotterdam Gert van plaats te wisselen en ging op de praatstoel zitten. Er ontstonden een aantal verhitte discussies die gepaard gingen met welbekende stemverheffingen. Een aantal medepassagiers raakte zichtbaar geïrriteerd, waarbij er op enig moment een oudere dame opstond en zegt nou ik ben blij dat ik er hier uit mag. Overigens bleek dit nog 20 minuten voor de volgende stop te zijn. In Eindhoven was het hoogtepunt bereikt en verliet iedereen de trein. Iedereen kan zich voorstellen hoe erg het moet zijn geweest want in Eindhoven stapt echt niemand voor zijn plezier uit.

Aankomst op Venlo was 11.15 waarna we op het gemak naar de speelzaal liepen en daar ons een kopje koffie lieten welgevallen.

Om 12.00 uur werden de klokken in werking gesteld en bleek Venlo wegens ziekte nog een invaller te moeten zoeken.

Als eerste was invaller Ernst klaar die aan bord 8 met de zwarte stukken in een tactische stelling kansloos werd opgebracht. Op zoek naar de degelijkheid Ernst!

De partij van Henk met wit aan 7 is nooit begonnen en eindigde dan ook in een bloedeloze remise. Waar zijn de tijden toch gebleven dat je er echt voor ging zitten Henk?

Kort hierop volgde een remise van Michiel die met zwart niet wist om te gaan met het door de tegenstander in de schoot geworpen loperpaar. Misschien maar eens wat schuine moppen vertellen of zo?

De stand werd gelijk getrokken door Robert die met wit aan bord 9 hardhandig de duimschroeven wist aan te draaien bij de tegenstander die bezweek onder druk.

Sven speelde met wit aan bord 1 tegen oude bekende Maarten Strijbos en kreeg snel een overweldigende stelling. Wat waren dat toch mooie tijden bij LSG toen er nog weddenschappen werden afgesloten wie er na de opening de grootste ruïne had Strijbos, De Heer of Kuipers. In het eindspel was het uitzoeken voor Sven met toren en loper tegen toren en paard waarbij zwart een geïsoleerde e-pion had. Hoe Sven het voor elkaar kreeg nog in de problemen te komen is me echt een raadsel. Maar het bleef allemaal nog binnen de perken en dus remise. Eindspeltraining derhalve als je nog eens wilt winnen!

Aan bord 10 speelde invaller Chris met zwart. Wit stond m.i. de hele partij iets beter maar had nog slechts anderhalve minuut voor een zet of 10. Zoals we vaker zien ging juist Chris in de fout door te gaan meevluggeren waardoor een dubbele aanval van Chris teniet werd gedaan door een tussenschaakje en een stuk kostte.

Op bord 3 zat Igor met de witte stukken vooral zichzelf dol te manoeuvreren. Op een gegeven moment stonden alle zwarte stukken goed terwijl die van wit als los zand over het hele bord waren verspreid. Een totaal planloze pot van onze Igor dus zeg ik kappen met dat idiote Engels en terug naar 1. E4 en mat!

Wim heeft aan bord 2 met zwart de hele partij een heel licht minnetje gehad maar het evenwicht is nooit echt gebroken geweest en was de remise een logisch resultaat.

Ondergetekende had met zwart plaatsgenomen aan bord 4. Reeds op zet 7 speelde wit Lxf7+ die mogelijk was doordat na Kxf7 de dame op d8 niet meer gedekt zou zijn geweest. Dat deze partij nog remise in eindigde nadat ik nog bijna in een toreneindspel won is te stuitend.

Als laatste was Gert nog bezig. Kwam hij vorige wedstrijd met zwart niet over de 6e rij zo kwam hij met wit nu op een heel enkele uitzondering niet over de 4e rij. Gert bereikte werkelijk helemaal niets met wit en stond al snel de hele partij iets minder. Alles is binnen de remisemarge gebleven dus ook deze partij is nooit echt begonnen. Het beste wat Gert deze dag had bedacht was de titel voor het stukje polonaise in Venlo bij winst of malaise bij verlies. Geloof mij nou maar Gert van een enigszins fatsoenlijke speler win je zo nooit.

Al met al een zeer terechte nederlaag waar we nooit in de buurt van 1 laat staan 2 matchpunten zijn geweest. Men spreekt nu over degradatiezorgen vanwege het feit dat we de hele top nog krijgen. Ik kan iedereen geruststellen door te melden dat deze teams zo hoog staan omdat zij ons nog niet hebben gehad!

Na met een gedeelte van het team de plaatselijke Wok nog even aan te hebben gedaan konden we met een volle buik van het onbeperkt eten de lange terugreis weer maken die met een nederlaag op zak toch net altijd weer langer lijkt. Een aantal mensen stapte vroegtijdig uit in Rotterdam op zoek naar drank en pino's maar dat is weer een verhaaltje voor de volgende keer.

Voor de volledigheid de uitslagen:

Venlo LSG 2 6 - 4
M. Strijbos 2321 Sven Bakker 2202 ½ - ½
J. Nabuurs 2187Wim Heemskerk 2264 ½ - ½
H. van Gool 2197Igor Coene 22491 - 0
R. Montignies 2259Eelco Kuipers 2298½ - ½
R. van Gool 2228Gert Michiel de Niet 2173½ - ½
J. Guddat 2113Michiel van Wissen 2261½ - ½
C. Fehmer 2127Henk van Putten 2108½ - ½
O. Alkhavashvili 2144Ernst Gevers 19661 - 0
W. Smeets 1854Robert Straver 21420 - 1
T. Smith 2098Chris Roosendaal 21491 - 0
Tekst: Eelco Kuipers


LSG 2 laat matchpunt liggen tegen Eindhoven 1

Een uitslag van 5-5 met slechts 2 remises, dat klinkt als een uitslag waar een boek aan gewijd moet worden. Een verhaal waaruit heroïsche strijd blijkt, hoogte en dieptepunten elkaar afwisselen en publiek op de banken staat om de tijdnoodduels te volgen. Een boek waarbij aan het eind de ring in de vulkaan wordt gegooid. Zoiets. Helaas. Deze 5-5 was saai en het had minstens 6-4 moeten zijn voor de 'onzen'. Opvallend aan de scoresheet is wel dat de top van LSG 2 een iets mindere middag had dan de staart. Borden 1 t/m 5 haalden maar liefst 0,5 bordpunten op, de borden 6 t/m 10 haalden er 4,5. Kortom, de staart klaart met vaart. Samengevat, de sterkste kaart waart in de staart. In een notendop: de staart heeft bedaard gepaard de klus geklaard. Over naar de borden.

Net als in de eerste ronde was Leon Konings als eerste klaar. Deze keer met een fraaie overwinning. Konings trof de man in vorm aan Eindhovense kant, maar liet zich niet van zijn stuk brengen toen hij optisch gezien al vrij snel gewonnen leek te staan, zonder dat het nu direct doorsloeg. Dat laatste deed het uiteindelijk wel toen Di Bucchiancio (niet te verwarren met dat toetje) als enige in tijdnood kwam. Door de konings(!)stelling van zwart te bestoken en een vrijpion met promoveren te laten dreigen, zette Konings de trend aan de staart in: 1-0.

Naast hem had De Niet een plek in de top gekregen na 2 goede overwinningen in de eerste 2 rondes. Weliswaar waren deze met wit, maar de verwachting alom was dat de man in vorm aan onze kant ook met zwart best uit de voeten kon. Halverwege vroeg hij de Baas der Chefs of hij remise mocht aanbieden. Toevallig stond De Grote Leider op dat moment bij zijn bord en constateerde dat De Niet op tijd en op stelling bepaald niet goed stond. Ja, schreeuwde De Grote Roerganger door de zaal. Kuijpers speelde echter niet zijn eerste potje, wist dat alleen hij kansen had en toonde dat met gigantische senioriteit aan: 1-1.

Aan bord 7 speelde Sven Bakker een Sven Bakker partij. Gij zult logische zetten spelen waarna de partij in remise zal eindigen (Bakker 4.1, vers 7). Het Lichtend Voorbeeld zat ernaast maar kan zich niet meer herinneren dan dat beide spelers bij het remiseaanbod aangaven dat ze niet veel meer konden doen. Op zich een verrassende constatering als je net klaar bent met je partij. Je kan toch gaan sjoelen. Of bloemschikken of gitaar spelen. 1,5-1,5.

Henk van Putten trof een invaller aan bord 10. Met ruim 200 ratingpunten meer en 200 wedstrijden meer ervaring zou dat toch moeten goed gaan. Dat ging het ook. Weliswaar pakte wit het in de opening niet enorm overtuigend aan, maar het stukkenspel in het middenspel was van Henk vele malen beter. Hij won een stuk, moest even op wat geintjes letten en kon nog voor de tijdnood een 1 noteren: 2,5-1,5.

Vaste invaller (denk daar maar eens over na; is zoiets als een vaste flexplek op werk) Chris Roosendaal, net als Kuipers verslaafd aan zwart, speelde ook tegen een invaller bij Eindhoven. Van der Put had kennelijk een keer iemand horen zeggen, type Obama of Mandela, dat de ruilvariant in het Frans echt fenomenaal spel geeft voor wit, want zou je er zelf over nadenken dat doe je dat natuurlijk niet op die leeftijd. Na 10 zetten stond het helemaal gelijk, na 20 zetten stond Chris beter, na 29 zetten stond het 0-1 en 3,5 - 1,5 voor LSG 2. Hierbij nog wel even de oproep dat gezien dit patroon de spelers 30 zetten hadden moeten doen. 10-20-30 schrijft lekkerder dan 10-20-29. En Chris: na 26. Td2 speelde jij 26. ... Tae8 (????), waarna je overigens 3 zetten later won. Had je niet gezien dat 26. ... Pg5 mat in 15 is? Tsjonge, tsjonge, mat in 15 missen ...

De top was op dat moment nog bezig de staart enigszins bij te houden. Zo leek het. Kuipers en Heemskerk hadden redelijke tot goede stellingen en Van Wissen had een remise-achtig toreneindspel. Alleen Coene had het zwaar. Hij speelde tegen Sutmuller en deze deed naar zeggen van Coene 'gemiddeld net iets betere zetten'.Nadat De Verlosser de partij met Herr Fritz had bekeken viel het Het Grote Roerei op dat Sutmuller uit de opening Coene helemaal overspeeld, waarna Coene met fraaie grapjes weer helemaal terug in de partij komt om vervolgens toch ten onder te gaan: 3,5-2,5.

Aan bord 8 speelde Robert tegen Robert. Na enige tijd begon Robert zich wat aan Robert te irriteren. Robert noteerde immers voordat hij de zetten deed, de zet in zijn prachtige notatieboekje. Heel soms deed Robert dat iets te impulsief, waarna Robert de zet weer doorkraste en een nieuwe zet noteerde. Robert zag dat en meldde het na een zet of wat bij de wedstrijdleider, die het zeer netjes oploste. Overigens was dit ongeveer het hoogtepunt van de partij. Robert overspeelde Robert vanuit de opening, waarna in het middenspel de echte nekslag te lang uitbleef. De overwinning kwam echter niet in gevaar. Robert won: 4,5-2,5.

Michiel van Wissen was werkelijk waar wel waarachtig weer weird aan het wezen. Door een combi van verhuizen, tijdnood, net niet de vorm en een beetje pech, mistte hij een niet al te ingewikkelde remisecombinatie met als gevolg dat hij een toreneindspel met een pion minder kon gaan verdedigen. Zoals wel vaker bij partijen, gaat iets dat eenmaal kwaad is naar erger. Zit hier misschien in gezegde in? Van Wissen overzag dat hij op enig moment de torens kon ruilen waarna hij met een klinische pionzet naar algehele afwikkeling van pionnen kon gaan. Met alleen een kale koning is het slecht schaken. Prachtig gezegde overigens; je hoort 'm steeds vaker. Het toreneindspel dat wel overbleef ging helaas snel verloren. 4,5-3,5.

Kuipers en Heemskerk waren nog bezig. Ik twijfelde of deze partijen ons 1,5 of 1 punt op zouden leveren. Kuipers stond ongeveer gelijk, zo lang hij niets deed. Wim had een (dubbel)pion meer en 2 frisse lopers. Zou het de heren lukken jongetjes en meisjes?

Nee dus. Bij Wim was winst wellicht wenselijk maar niet realistisch. Hallebeek bestreed de frisse lopers en (dubbel)pion extra van Wim met actief spel. Na 48 zetten noteerden de heren een plusremise voor Wim. Helaas vulde de wedstrijdleider 0,5-0,5 in daar waar 0,6-0,4 meer terecht was geweest. Een matchpunt was wel binnen: 5-4.

Alle ogen gingen nu naar Kuipers. Dat gaf een hoop bloed en rommel, waarna men de ogen weer indeed. Kuipers begon met een gelijke stand op het bord en een goede stand op de klok. Langzaam zag hij het veranderen in een iets mindere stand op het bord en op de klok. Toegegeven, die Van der Plassche kan schaken en met tergend rustige schuifzetjes bleef hij de zwarte stelling onder druk houden. In de tijdnoodfase, het laatste speelkwartier, probeerde Kuipers te forceren. En zoals zo vaak gebeurt als men gaat forceren: het kwam als een boemerang terug. Kuipers verloor een handvol pionnen, had nauwelijks tijd meer en moest opgeven. Zo tikte Eindhoven alsnog gelijk aan met LSG 2: 5-5

Alles overziend hadden we meer verdiend. Maar het bord is vierkant en de loper kan raar schuiven. De Heerlijk Onbescheidene heeft nu de zware taak het team gemotiveerd en redelijk compleet in Venlo te krijgen op 11 december. Daar wacht een team met nog 0 punten op een team dat met een overwinning op Venlo met vertrouwen de winterstop in kan gaan!

LSG 2 (2200)Eindhoven (2146) 5 - 5
Eelco Kuipers 2298 Bas van de Plassche 2367 0 - 1
Wim Heemskerk 2264Fred Hallebeek 2219 ½ - ½
Igor Coene 2249Jos Sutmuller 21680 - 1
Michiel van Wissen 2261Luuk van Kooten 23160 - 1
Gert Michiel de Niet 2173Frans Kuijpers 22080 - 1
Leon Konings 2151Alessandro di Bucchianico 20901 - 0
Sven Bakker 2202Jan Veerman 2144½ - ½
Robert Straver 2142Robert Klomp 21051 - 0
Chris Roosendaal 2149Jeroen van der Put 19631 - 0
Henk van Putten 2108Rik van der Weij 18811 - 0
Tekst: Robert Straver


LSG 2 gaat roemloos ten onder tegen de Ivoren Toren

Afgelopen zaterdag stond de kraker tegen Ivoren Toren op programma. In het verleden stond deze wedstrijd ook vaak gepland, maar dan wel in de 2e Klasse. Een van mijn laatste externe wedstrijden voor LSG, voordat ik dit seizoen terugkeerde, was tegen hun.

Het 4e speelde tegen hun 2e, dus je kon spreken van een heuse mini massakamp!

Vanaf 1130 werd er al door menigeen verzameld op Leiden CS, een groot aantal anderen zou onderweg (!) instappen, dan wel met eigen gelegenheid komen. Ik maakte me grote zorgen of dit "backpackers" gedrag wel goed zou uitpakken, maar om 1300 was iedereen in de speelzaal!!

De wedstrijd verliep aanvankelijk rustig, totdat Chris Roosendaal "ineens" klaar was. Hij had besloten om geheel tegen zijn stijl in met de opmars h6-g5, na Lg3 een pionnetje te winnen op d5. Juist toen ik dacht dat het misschien wel meeviel, kwam wit met f4(!) en brak de stelling open. Niet veel later was het 1-0 voor de Ivoren Toren.

Een halfje werd ingebracht door captain Robert Straver. Die tegen een niet echt scherpe Oscar van Veen pardoes een pion won. Toen wit de pion terugwon besloten de heren tot zetherhaling, maar voor Robert zat er wellicht meer in. Plusremise derhalve en 1,5-0,5.

Henk van Putten speelde een trage opening, waarbij hij vooral alleen de damevleugel ontwikkelde. Wit speelde keurig d4/e4/f3, gevolgd door Ph3-f2 (Nimzovitsj!) en Ld3/Le3 gevolgd door 0-0.

Juist op het moment dat Henk Pf6 deed en de legers klaar stonden voor de strijd, bood hij remise (!!) aan. Natuurlijk stond het objectief gelijk, maar daar hebben we allemaal last van. Doorspelen was zeker mogelijk, zwart had namelijk al relatief aardig wat bereikt in deze passieve opening.

Natuurlijk had Henk zwart en kon hij niet bevroeden hoe weinig punten we nog zouden halen, maar doorspelen lijkt mij voortaan toch het devies! 2-1 dus

De 2-2 leek te komen op bord 3 waar Michiel van Wissen tegenstander Nathaniel Spaan volledig overspeelde. Materiaalpech gooide echter roet in het eten. Om voor mij nog steeds onverklaarbare redenen, brak het rechterglas van de bril van Michiel. Bizar gewoon, zoiets heb ik nog nooit meegemaakt, zeker niet bij een vredelievende sport als schaken!!

Uiteindelijk wurmde Spaan zich los en kwam zelfs zeer goed tot gewonnen te staan, met remise kwam Michiel dus nog goed weg. 2,5-1,5 dus.

Een nieuw, zij het uiteindelijk moeizaam halfje kwam tot stand bij Sven Bakker tegen Richard Ammerlaan. Zwart neutraliseerde steeds het lichte witte voordeel en op een gegeven moment bood Sven remise aan. Ammerlaan ging keurig overleggen en speelde door! De zwarte stelling was echter niet te winnen, remise dus en 3-2.

De overgebleven partijen waren ronduit spannend, met uitzondering wellicht die van Eelco Kuipers. In een dameloos middenspel had hij moeiteloos gelijkspel gekregen en wit bood op zeker moment dan ook remise aan. Kuipers besloot door te spelen, ook gezien de achterstand. Moedig maar niet verstandig, want hij blies zijn stelling op (witte mataanval) en nu was de achterstand alleen maar groter: 4-2!

Het matchpunt voor Ivoren Toren kwam binnen aan bord 9 waar tegenstander van de Werken van invaller Oei won. Oei speelde de tamme ruilvariant van het Grunfeld-Indisch, maar besloot ineens zeer onkarakteristiek op c5 te slaan. Nou weet ik uit eigen ervaring dat het een door Rybka voorgestelde zet is (al weet ik niet of het ook op dit moment was), maar wit moet hoe dan ook weten waar hij mee bezig is.

Oei was dat duidelijk niet want hij zette zijn stukken op beroerde velden (Dc1) en verbruikte ook zeer veel tijd, terwijl het actieve zwarte tegenspel vlot op het bord kwam. Toch had Oei hier en daar wel een remise afwikkeling kunnen pakken, maar vlak voor de tijdcontrole was het in ieder geval 0-1. De tussenstand voorlopig dus 5-2.

Kopman Coene speelde tegen Wim Koster een rustige variant van de Grunfeld, te rustig als je het mij vraagt! Toch kreeg hij na h4 aardig spel omdat zwart met h5 riposteerde. Toen zwart later Lc4 speelde had wit met g2-g4 gevaarlijke aanvalskansen kunnen krijgen. Igor dacht erover na, maar speelde het uiteindelijk niet. Zwart brak toen op zijn beurt het centrum open en kwam uiteindelijk 2 pionnen voor. Slechts door een uiterste krachtsinspanning maakte Igor nog remise. 5,5-2,5 dus en de wedstrijd was op dit moment verloren.

Held van de dag leek invaller Ernst Gevers te worden, hij kwam zeer goed te staan in een goed geprepareerde variant. Zijn g5-g4 leek dan ook winnend, maar wit kon net standhouden. De witspeler verklaarde na afloop "alles" gezien te hebben, maar daar geloofde ik geen snars van! Toch een goede partij van Ernst en een goed halfje. 6-3 derhalve

Ondergetekende was zo als wel vaker, als allerlaatste bezig. In de afgelopen 10-15 jaar heb ik vaak als laatste de wedstrijdpunten nog veilig moeten stellen, nu was het pleit natuurlijk al beslecht. Het zag er trouwens lange tijd niet naar uit dat de partij het 5e speeluur zou halen, aangezien zwart een hele degelijke stelling had vanuit de klassieke Ben-Oni en ik aanzienlijk meer tijd verbruikte dan zwart.

Toen zwart met Tab8 de opening van de b-lijn voorbereidde (met b7-b6), vreesde ik al het ergste, maar zwart besloot ineens te switchen naar een aanval met f6-f5. Dit was ook lastig genoeg, maar een overhaast pionoffer deed de balans naar mij omslaan. Ik bleef hierna gemakkelijk overeind en precies op zet 40 stond ik definitief gewonnen. Toen ik 2 zetten later met schaak een 2e pion sloeg had zwart gerust op kunnen geven en dat gebeurde 6 zetten later dan ook.

6-4 eindstand dus en nog best draaglijk, maar uit bovenstaand verslag blijkt vrij duidelijk dat meer er voor ons nooit heeft ingezeten. Er waren zeker borden die een extra halfje konden boeken, maar uiteindelijk gold dat voor Ivoren Toren ook.

Ik feliciteer bij deze de Ivoren Toren dan ook nogmaals met de behaalde regelmatige overwinning.

Voor mij persoonlijk geldt nu dat ik heus topscorer ben van LSG 2 en dat leidde uiteindelijk weer tot de nodige beroering. Voorlopig blijf ik bescheiden want beide partijen verliepen moeizaam en ik had zeker geluk. Het spelen in de 1e Klasse is vooralsnog ook niet echt makkelijk, want je krijgt "op zeker" een speler met een rating van 2150 of meer.

De afterparty in Rotterdam was beregezellig want captain Robert Straver leidde ons naar interessante plaatsjes/cafeetjes in het centrum. Ook de gekozen eetlokatie (een luxe eetcafe) was opmerkelijk. Diehards Marco de Mooij en de onvermoeibare Wim Zwinkels waren aangesloten bij drinkebroers als Gevers, de Niet en Kuipers.

Het was erg gezellig en het werd erg laat, we zaten pas om 0202 in de nachttrein naar Leiden!!

Volgende keer weer thuis tegen Eindhoven en dan moeten we de punten maar weer eens pakken. Daarna de stad weer in en het weekend is weer goed!!

Tekst: Gert-Michiel de Niet


LSG 2 zet grote stap naar Meesterklasse

Mannen, we zijn er bijna. Nog maar acht overwinningen en de buit is binnen. Dan wachten HSG, Groningen, Utrecht en grote broer LSG 1! Het eerste vuiltje dat dit seizoen weggewerkt moest worden, verliest onder de naam Paul Keres 1 regelmatig van LSG 2. De uitslag van vorig jaar, 6-4, was ook dit jaar de stand toen de zoemer ging.

Magnus Carlsen volgde de partij die als eerste klaar was: Otte - Konings 0-1. Magnus was niet zo heel blij met Leon's g5 op zet 8. Zijn commentaar: "I know you Dutch like holes in cheese, but avoid them with black in the opening; No, Leon Lots-of-kings did not have his best day". In een krappe 2 uur werden de gaten zo diep, dat Breukelman zijn mouwen moest opstropen om er een stuk uit te halen. Dat Leon nog een kwal won, had geen betekenis. De zwarte koning stond hulpeloos in het midden en met een zeer sterke dame + paard kon Breukelman snoepen wat hij maar wilde. Teamcaptain

Kort daarna scoorde LSG 2 haar eerste halfje op weg naar de Meesterklasse. Gari Kasparov vertelde omstanders dat Stravers 13de zeer scherpe zet g4 ook al was gespeeld in Krasenkow - Kveinys in 2005. Goed, de grootmeesters hadden dezelfde stelling met vele zetverwisselingen bereikt: "but that sometimes happens with the not so strong GM's" zei Gari. Over het pionoffer van Straver was hij aanvankelijk nog positief ("interesting, the bishop pair might compensate"), maar zwart had nog een pion kunnen snoepen en dan was het maar de vraag geweest of de compensatie genoeg was. Gelukkig was het de b2 pion en daar blijven dames meestal vanaf. Op dat moment intervenieerde Carlsen dat in 'zijn' partij zwart wel de pion op b2 had geslagen met de dame, waarna Gari en Magnus hilarisch in koor uitriepen dat "Taking on b2 with the Queen is always bad, even if it is good". Dat deden ze zo hard, dat tegenstander Van de Fliert subiet voor dameruil ging en het was remise: 0,5 - 1,5.

Nog voor de eerste tijdcontrole kwamen de punten binnen. Morozevich was onder de indruk van het spel van Kuipers. "He plays just like me; it's so ugly, that it somehow turns to good". Moro moest bekennen dat Smits met wit wel behoorlijk blunderde met zijn laatste zet, waarna de Kuip met een klein pionzetje de evaluatie van Moro direct van "black is slightly better", naar "black is completely winning" deed doen. Eelco zelf baalde dat hij met zwart maar liefst 22 zetten had moeten doen, want hij wilde de Olympiade kijken. Stel je voor dat hij op straat door een collectant was aangesproken, of zo'n interviewer die 20 vragen heeft over je wasmiddelengedrag. En Kuip zou dan gezegd hebben: "Nee nu even niet, ik ga snel de Olympiade thuis kijken ...". De collectant of interviewer zou zijn bus of 50 vragenlijsten hebben laten vallen en naar huis zijn gerend om vertwijfeld alle zenders langs te zappen. Tussenstand: 1,5 - 1,5

Kramnik kon de partij van Coene waarderen. "I especially like his first name, he reminds me of home, so I am glad I was asked by the teamcaptain to comment his game". Net als de vorige pot, was de laatste zet van de Paul Keres speler Otte een blunder van de buitencategorie. Kramnik had net zitten rekenen op de voortzetting 28. ..., Dxf5, waarna wit moet aantonen dat een stuk in het middenspel zwaarder weegt dan 3 pionnen. "But again black decided to take the pawn on b2 with the Queen, what is wrong in this country??". Nadat Vlad dit aan Magnus en Gari vertelde, lagen de 3 heren tot wel een uur in een stuip van het lachen. Ja, ja, het was me een middagje. LSG 2 nam de leiding over: 2,5-1,5.

Het duurde een tijdje voor Topalov door had dat Heemskerk een man was. Topo had zich speciaal aangemeld voor Wim, want als vrijgezel zag Topalov contact met een Women International Master wel zitten. Helaas, helaas, toen hij Wim van achteren besprong, bleek het een gewone schoolmeester te zijn. Met de teleurstelling nog in zijn lijf was Topo wat kort van stof: "I bet he teaches English, because he plays the English opening more than all British players I know all together." Toen zijn collega GM's meer wilden weten over de partij, voegde Topo nog wat toe: "Well, W.I.M. should have won, but at the time he could, he played a move that looked winning but allowed a repetition. I believe the Dutch call such a thing: "Iek ben ein eikel, sla mei", at least, that's what Wim told me I should say: de stand 3-2.

"GM the Not" was natuurlijk het grapje van de dag. Nigel Short was apetrots dat hij het had bedacht. In de openingsfase was hij echter wel wat bezorgd geweest. "The Not plays very solid, but now he faces many tactics, will he cope?" Tegenstander Veltkamp had met creatief spel voor flink wat druk gezorgd. "But GM The Nut did not crack (opnieuw was Short als een kind zo blij), actually, I think he did well: he won a pawn, made use of black's under development and avoided all kind of tactics. This new GM for LSG 2 has potential". Vanzelfsprekend corrigeerde De Niet in de analyse achteraf de meeste varianten die Short voorstelde. The winner is always left, zei hij in zijn beste Engels tegen Short: 4-2.

Ik Oei kreeg natuurlijk Bu aan zich gekoppeld. Buoeiend spel werd gehoopt, maar helaas. Bu was niet zo heel tevreden over de passieve opstelling en toen Oei het probeerde open te breken, brak juist hem dat op. Bert Both met wit had reeds ruimtevoordeel en het loperpaar. Bu sprak daarna nog enkele wijze woorden: "The mountain doesn't mind how you clime it". De potentiële Corus A groep knikte en masse, noteerde 4-3 tussenstand en ging een bord naar links alwaar Chris bezig was 1 matchpunt veilig te stellen.

Wereldkampioen Anand had nog wat last van de jetlag. Het was hem niet gelukt alle zetten van de partij van Chris te volgen. Tot zet 30 had hij de zetten netjes opgeschreven, maar daarna werd het zo'n rommeltje dat niemand meer wist hoe nu uiteindelijk Chris in een pionneneindspel kwam waar hij er 12 had en zijn tegenstander 2. Over het middelspel was Anand echter kritisch. "You should be carefull when horses cover each others asses". Vishy toverde wat complexe zetten uit zijn mouw die aantoonden dat zwart in gevaar had kunnen komen. Gelukkig zag Mellema het allemaal niet en kon Chris zijn dekkende paarden de witte stelling in laten galopperen: 5-3 voor LSG! Eelco, Igor en Leon

Op bord 1 keek Kosteniuk mee met Wemmers - Van Wissen. "I get all excited by your play", bleef ze maar roepen. En inderdaad, de heren maakten er een mooi potje van (van hun partij dat is). Kosteniuk was blij met de uitslag: "A draw is the best result, because both players tried to win, and maybe both could have at one point.". Wemmers en Wissen (suggestie voor een nieuw stripboek of detective duo?) bleven lang, heel lang analyseren, waarbij je je gaat afvragen of dat iets met Kosteniuk had te maken. "Laten we nog even naar deze variant kijken", en hup daar ging het weer 20 zetten diep. Uiteindelijk koos Van Wissen in de partij voor een zetherhaling in een gelijke slotstand. "A very wise decision, because it guarantees that Paul Keres wins the match!" Ja mensen, Kosteniuk kan goed schaken, ziet er leuk uit, maar verder...

Nadat Stefan had gezien dat de punten binnen waren, keek hij zijn secondant Leko indringend aan. Leko wist genoeg: "He has missed a chance or two to win this game. That's not good news for me, because that means working over time when preparing for next game...". The Blitz speelde met wit een behoorlijk hoogwaardige partij. Leko herkende in de opening een aantal van zijn eigen partijen: "But also this young guy Ten Hertog is full of talent and fighting skills, because he fought back from lost position". Stefan probeerde het nog lang, maar in de slotstand draaide het volledige GM-team op 0,00 door de ongelijke lopers en dubbele torens.

De hele GM ploeg ging daarna met LSG 2 naar Wo Ping om de meest interessante momenten nog eens door te nemen. Alleen Topo en Wim hadden andere plannen, maar daar is niet veel over bekend. Wissen wilde Kosteniuk nog thuis zijn postzegelverzameling laten zien en Konings ging naar huis met 20 jassen en spijkerbroeken van RAW. Kuipers en Moro hebben met een zak chips op de bank de Olympiade gekeken.

Heren, een klasse eerste wedstrijd. Nog 8 te gaan!

LSG 2Paul Keres 6 - 4
Michiel van Wissen Xander Wemmers ½ - ½
Stefan van Blitterswijk Hugo ten Hertog ½ - ½
Eelco KuipersMark Smits 1 - 0
Igor Coene Martijn Otte 1 - 0
Leon Konings Jan Breukelman 0 - 1
Wim HeemskerkPaul Hommerson ½ - ½
Chris Roosendaal Andries Mellema 1 - 0
Gert Michiel de NietGerben Veltkamp 1 - 0
Ik Oei Bert Both 0 - 1
Robert Straver Willem van de Fliert½ - ½
Tekst: Robert Straver