LSG A behaalt eerste overwinning tegen sterk Voorschoten

Na de nederlaag in de 1e ronde tegen LSG B moesten we tegen Voorschoten A gaan proberen om de eerste matchpunten binnen te halen. Op papier leek dat goed mogelijk, maar toen de opstellingen bekend werden, bleek Voorschoten een aardige verrassing in petto te hebben.

We waren vrijwel compleet en alleen Timo Yeh was verhinderd. Hij werd vervangen door Jeroen Berrevoets die de laatste tijd erg goed in vorm is. Voorschoten had schijnbaar wat meer personele problemen gezien het aantal ‘invallers’ waarmee werd gespeeld. Hieronder staat de opstelling die is opgegeven bij de LeiSB en daarnaast de opstelling waarmee Voorschoten ons “een koekje van eigen deeg” zou gaan geven. Geen idee wat hiermee werd bedoeld, maar het waren de letterlijke woorden van een van de Voorschoten supporters die aanwezig was… Na afloop waren er nog wat verhitte discussies en er valt veel over te zeggen, maar ik wil me in dit verslag richten op het schaaktechnische deel van deze wedstrijd.

Voorschoten A (basis) Elo Voorschoten A Elo
P.J. Wilschut 2265 Roeland Pruijssers 2502
J.M. Damen 2190 Midas Ratsma 2298
I.P.C. Damen 2072 Mees van Osch 2289
R.P.D. van Kempen 2009 Peter Wilschut 2265
A. Warnaar 1902 Vincent Blom 2269
I. Warmerdam 1693 David Jongste 2128
S. Vleming 1683 Alisha Warnaar 1902
C. de Zoeten 1679 Luuk Weidema 1644
1937 2162

Nadat we van de schrik waren bekomen, ontstond er een spannend gevecht waarover weinig te zeggen viel. Gezien de grote ratingverschillen op bord 4 en 5 moest er op de andere borden wat gecompenseerd worden. Dat was in ieder geval mijn – onterechte – verwachting.

Arthur was als eerste klaar. Hij neutraliseerde vrij gemakkelijk GM Roeland Pruijssers die we normaal alleen tegen komen als we tegen Apeldoorn spelen. In een Siciliaanse Draak waren beide heren duidelijk goed op de hoogte. Roeland had naar eigen zeggen wat gemist waarna zwart direct gelijk kon maken. Nog voor dat het eeuwig schaak op het bord kwam werd er tot remise besloten. (½-½)

We namen de leiding door een zeer gelukkige overwinning van mijn kant. In een vrij tamme opening speelde mijn tegenstander het was passief maar wel heel degelijk. Optisch leek ik wel voordeel te hebben, maar in de analyse achteraf konden we niets vinden. Het eindspel wat daarna ontstond was lang gelijk totdat ik te ver ging in mijn poging om er nog iets van te maken. In het foutenfestival wat daarna ontstond, was ik uiteindelijk de gelukkigste. (1½-½)

Deze voorsprong werd uitgebreid door een zeer belangrijke overwinning van Eelco. In een werkelijk krankzinnige partij was hij net wat koeler dan zijn tegenstander. Mees van Osch speelt in de Meesterklasse bij Stukkenjagers uit Tilburg, maar heeft in het verleden wel eens voor Voorschoten gespeeld. Hij is een zeer creatieve speler die zich als een vis in het water voelt als er complicaties zijn, maar Eelco kan er ook wat van! Speelt u de partij rustig na en probeer het vooral allemaal niet te begrijpen… (2½-½)


Nu begon het er toch opeens wel erg goed uit te zien. Folkert stond wel duidelijk minder, maar Ernst en Quinten leken beter te staan. Jeroen stond een pion achter, maar hield zich goed staande en ook Manfred zat nog prima in de partij. Dat laatste was nog een understatement. In de slotstelling staat Manfred nog steeds gewonnen, maar onder druk van de klok nam hij genoegen met een halfje. Toch een puike prestatie tegen een zeer sterke tegenstander! (3-1)

De grootste meevaller van de avond was wel het punt van Folkert. Hij speelde met zwart een vrij passieve Scandinavier tegen clubgenoot Alisha Warnaar die in de leiSB voor Voorschoten uitkomt. Alisha speelde een goede partij en kreeg groot voordeel. Ik heb het slot gemist, maar Folkert zei dat hij op het einde nog mat in 1 miste en voor damewinst koos. Maakte voor de uitslag uiteraard niet meer uit en deze niet geheel verdiende overwinning bracht het eerste matchpunt binnen. (4-1)

Het tweede matchpunt werd binnen getikt door…. Jeroen! Toen ik hem vroeg om in te vallen, wilde hij weten tegen welke rating hij waarschijnlijk moest spelen. Gezien de opstelling in de eerste ronde ging ik uit van iemand tussen de 1600 en 1800, maar dat bleek niet helemaal juist te zijn. Vlak na het begin van de wedstrijd liet ik hem toch maar even weten dat hij tegen iemand speelde met bijna 2300. Dat vond hij uiteraard wel een leuke uitdaging en hij maakte er een mooie pot van. Tegenstander Vincent Blom (winnaar van het laatste Kroeg & Loper toernooi in Leiden!) pakte een pion in de opening waar Jeroen voldoende compensatie voor kreeg. Helaas verwaterde de compensatie en kreeg wit de overhand. Met weinig tijd op de klok leek Vincent een punt te gaan scoren voor Voorschoten, maar een onnauwkeurigheid gaf in eens al het voordeel weg. Waarschijnlijk balend dat hij een half punt weg had gegeven, ging wit opeens door zijn vlag! (5-1)

Jeroen voorzag zijn eigen partij van commentaar. Dank daarvoor.

Voorschoten deed wat terug doordat David Jongste met zwart won van Ernst Gevers. Na de opening stond Ernst erg goed en zwart zag zich genoodzaakt om een kwaliteit te offeren. Geen idee wat er daarna precies allemaal gebeurd is, maar het was in ieder geval de 5-2.

Het slotakkoord was voor Quinten Salomons die zijn nederlaag uit de eerste ronde weer direct weg poetste. Toen verloor hij in een Londen-systeem met zwart van Daan en nu speelde hij een vergelijkbare opzet met wit tegen Luuk Weidema. In een ongeveer gelijke stelling ging zwart forceren waarna hij in het nadeel kwam. Dat werd door Quinten niet meer uit handen gegeven waardoor er een overtuigende 6-2 werd neergezet!

De wedstrijd was echt veel spannender dan de uitslag doet vermoeden. Omdat LSG B een dag eerder verrassend verloor van Oegstgeest, is de spanning weer helemaal terug. Als Voorschoten vaker met een opstelling als deze komt, kunnen ook zij nog meedoen om het kampioenschap. De twee koplopers (Philidor en AAS) speelden 4-4 en staan ook na deze ronde nog aan de leiding.

# LSG A Rating Voorschoten A Rating
1 A. Pijpers 2472 R. Pruijssers 2502 = ½ ½
2 E.P.C. van Haastert 2443 M.B. Ratsma 2298 = 1 0
3 E.F. Kuipers 2328 M. van Osch 2289 = 1 0
4 M.R.J. Kindt 1998 P.J. Wilschut 2265 = ½ ½
5 J. Berrevoets 1855 V.R.T. Blom 2269 = 1 0
6 E. Gevers 2007 D. Jongste 2128 = 0 1
7 F.J. Geertsma 1935 A. Warnaar 1902 = 1 0
8 Q.R. Salomons 1745 L. Weidema 1644 = 1 0
2098 2162 6 2

6 reacties op “LSG A behaalt eerste overwinning tegen sterk Voorschoten

  1. Netjes gedaan van LSG-A! En een mooi (Pools?!) verslag van Edwin. Staat mij iets bij dat invallers maximaal 40 elo-puntjes meer mogen hebben dan de sterktste speler in de basisopstelling.

  2. Een mooi snel geschreven Hollywoodverslag! Voorschoten moet volgende keer nog maar wat meer GM’s opstellen om het eveneens oersterke LSG B te verslaan…

    • Werkelijk een schitterend en speels veslag
      van een uiteindelijk vermoeiende dag
      De uitslag daar ging het niet om
      Het was de wedstrijd die ons bekoren kon!

  3. Leuk verslag.

    Artikel 10 lid van de LeisB:

    Invallen is toegestaan indien de rating van de invallende speler niet hoger is dan 40 + de rating van de hoogste ratinghouder van het team waarin wordt ingevallen, of niet hoger is dan de rating van de laagste ratinghouder van het
    eerstvolgend hogere team van dezelfde vereniging. Indien een vereniging op andere gronden af wil wijken van deze grenzen, dan dient er vooraf dispensatie aangevraagd te worden bij de competitieleider. Deze zal de dispensatie vooraf publiceren op de website van de Leidse Schaakbond. Tevens kan de competitieleider indien gewenst voorwaarden verbinden aan de
    invalbeurt.

  4. Als je het competitiereglement *letterlijk* opvat dan was het invallen van Pruijssers niet geoorloofd, tenzij werd voldaan aan de hieronder genoemde voorwaarde no. 3.

    1. “De rating van de invallende speler is niet hoger dan 40 + de rating van de hoogste ratinghouder van het team waarin wordt ingevallen.” Die hoogste ratinghouder was Wilschut (2265). Aangezien 40 + 2265 gelijk is aan 2305 en de rating van de invaller 2502 bedroeg, is duidelijk dat aan deze voorwaarde niet werd voldaan.

    2. “De rating van de invallende speler is niet hoger de rating van de laagste ratinghouder van het eerstvolgend hogere team van dezelfde vereniging.” Aangezien er geen hoger team van Voorschoten bestaat in deze competitie, *kan* er strikt genomen aan deze voorwaarde ook niet worden voldaan.

    3. “Indien een vereniging op andere gronden af wil wijken van deze grenzen, dan dient er vooraf dispensatie aangevraagd te worden bij de competitieleider. Deze zal de dispensatie vooraf publiceren op de website van de Leidse Schaakbond.” Het is mij niet duidelijk of deze dispensatie is aangevraagd c.q. verleend, maar een publicatie hiervan is in elk geval niet te vinden op de website van de LSB.

    M.b.t. de hierboven genoemde voorwaarde no. 2 vermoed ik dat deze beter geformuleerd had moeten (of kunnen) worden. Zoals het er nu staat, kan een lid van een vereniging in geen enkel team invallen als zijn rating te hoog is. Misschien was dit ook de bedoeling van de opsteller van dit reglement, maar dat betwijfel ik eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*