LSG IntelliMagic goed uit de startblokken

Zaterdag 15 september – een vroege start van het seizoen. Een seizoen waarin we de landstitel gaan verdedigen. Het zal een lastige klus gaan worden gezien de versterkingen van de concurrentie. Daar waar wij Jan en Rudy missen, heeft vooral KC zich aanzienlijk versterkt en zijn zij de grote favoriet dit jaar.

Ook in de breedte is de competitie duidelijk sterker geworden. Alleen Stukkenjagers zal het erg lastig krijgen, maar de andere teams zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd en dus moesten we de eerste ronde al vol aan de bak tegen Zuid Limburg. De clubs Voerendaal en Stein hebben samen een nieuwe vereniging opgericht voor de externe competitie waarbij de clubs zelf gewoon blijven bestaan. Helaas misten wij Predrag waardoor we op papier zelfs minder sterk waren dan de Limburgse fusieclub. Overigens is van die fusie dit seizoen nog niet veel te merken en is het eerste team gewoon het Voerendaal 1 van vorig seizoen met de nodige versterkingen.

We speelden dit jaar niet in Klimmen – de grote zaal was daar bezet – maar in Stein. De thuisspelende clubs hadden zich voorgenomen de eerste ronde goed te organiseren en daar zijn ze zeker in geslaagd. Er werd gespeeld in een sporthal waar 5 wedstrijden werden gespeeld. Genoeg ruimte om even rond te lopen en afleiding om even naar andere partijen te kijken. De kantine was uitermate goed geschikt voor analyse en er was gratis koffie en thee geregeld. Complimenten!

Ik heb nog geen beschikking over de partijen, dus partijen, fragmenten en schaaktechnisch commentaar volgt later. Hieronder een kort (chronologisch) verslag van wat ik heb mee gekregen.

De score werd geopend door Eelke Wiersma. Hij speelde met wit een gecompliceerde Franse Tarrasch waar ik weinig van begreep. Eelke speelde het echter bijzonder vlot waardoor ik wel het idee kreeg dat hij wist waar hij mee bezig was. Christian Braun moest alle zeilen bijzetten om niet van het bord gezet te worden. Net toen ik dacht dat Eelke kon gaan oogsten, werden de zetten herhaald. Op het eerste gezicht leek dit een kleine tegenvaller. (½-½)

Michiel van Wissen kweet zich uitstekend van zijn taak om Predrag te vervangen. Ook hij speelde een Franse Tarrasch maar hij zat achter de zwarte stukken. Oscar Lemmers speelde een scherpe modevariant waarvan Michiel zeer goed op de hoogte was en hij kreeg dan ook een prima stelling. Toen wit een zeer dubieus stukoffer pleegde, leek het een kwestie van tijd voor het eerste volle punt kon worden genoteerd. Maar na een paar onnauwkeurigheden kreeg wit opeens wel veel pionnen voor het stuk en koos Michiel eieren voor zijn geld. (1-1)

Dan zou het toch zeker Jelmer Jens zijn die ons op voorsprong zou zetten… Met wit speelde hij een bekende van LSG – Ivo Wantola – volledig weg. In een typische Maroczy had Jelmer lange tijd alles onder controle en met wat tactische wendingen won hij groot materiaal. Ivo wist de zaken toch een beetje te compliceren door vooral zeer snel te spelen en in tijdnood schoot Jelmer een paar bokken waardoor ineens al het voordeel was verdwenen. Weer een plusremise, maar nog steeds geen voorsprong. (1½-1½)

Mark bracht LSG op voorsprong door Patrick Driessens te verslaan
Uiteindelijk was het Mark van der Werf die ons op een verdiende voorsprong zette. In een Schlechter variant van het Slavisch kreeg hij een klein plusje. Patrich Driessens verdedigde zich echter taai en kreeg een paar zetten voor het einde een enorme kans op remise. Mark dacht een stuk te winnen maar had gemist dat zwart met een venijnige damezet een soort ondekbaar eeuwig schaak kon opzetten. Zwart miste deze mogelijk gelukkig ook en gaf niet veel later op. (1½-2½)

Martin had het erg lastig tegen Ruud van Meegen. Dat Ruud goed weet hoe hij met wit het Konings Indisch moet bestrijden, heeft Arthur ondervonden in de bekerfinale van vorig seizoen. Daar ontsnapte de topscoren van vorig jaar met een blauw oog en behaalde een moeizaam halfje. Ook nu leek wit met positionele middelen groot voordeel op te bouwen. Martin bleef echter stug staan en een zeer goed getimed remise-aanbod werd (voor mij enigszins verrassend) aangenomen. (2-3)

Michiel kreeg zijn gewilde tegenstander. Volgens mij zijn er weinig mensen die het echt leuk vinden om met zwart tegen Daniel Hausrath te spelen, maar Michiel is er daar een van zoals hij in de auto tijdens de heenreis aangaf. De Duitse GM probeert meestal niet direct in de opening te winnen en heeft er weing problemen mee als snel de dames worden geruild. Wit had na de opening dan ook een prettige plus en – volgens Michiel – had hij op enig moment ook groot voordeel kunnen krijgen. Toen deze kans gemist was, probeerde wit alsnog te forceren met een dubieus pionoffer. Een remise-aanbod werd in eerste instantie nog geweigerd door zwart maar niet veel later werd er toch tot een puntendeling besloten. (2½-3½)

Een punt voorsprong met geen enkele slechte stelling. Dat zag er goed uit totdat ik nog even bij Arthur ging kijken. Ik kreeg zo ongeveer direct een hartverzakking… In de opening had Felix Levin met zwart een pion geofferd waar hij wat vage compensatie voor kreeg. Wit neutraliseerde echter al het tegenspel en kreeg vervolgens een zeer goed eindspel met nog steeds een gezonde pluspion. Met nog 2 minuten voor 3 zetten moest Arthur een belangrijke beslissing nemen. Hij kon gewoon een zeer goed (waarschijnlijk gewonnen) lopereindspel spelen of… direct afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Dat was wat hij dacht en in een flits koos hij dus voor het laatste. Toen de 40 gehaald was, bleek hij dus een verloren (…) pionneneindspel te hebben. Met een sluwe – toch niet al te moeilijke – koningszet had Levin eenvoudig kunnen winnen. Gelukkig zag zo ongeveer iedereen behalve Levin dit en werd de partij alsnog remise. Een zeer belangrijk halfje want op dat moment was het niet duidelijk of er van de resterende partijen nog iemand zou gaan winnen. (3-4)

Jan-Willem mocht met zwart aantreden tegen kersverse IM Valentin Buckels. Bij aanvang van de wedstrijd werd Valentin nog even in de bloemetjes gezet door de voorzitter van Voerendaal en gefeliciteerd met het behalen van zijn 3e norm en het slechten van de 2400 ratinggrens. Zoals altijd zette Valentin zijn partij rustig op en probeert – net al zijn trainer Daniel Hausrath – met kleine middelen de partij naar zich toe te trekken. JW is echter ook zeer solide en hoewel het lange tijd leek dat zwart wat minder stond, was het evenwicht nergens echt verbroken. Wit probeerde het lang, maar JW hield de zaak goed droog. (3½-4½)

Ik mocht zelf de voorsprong verdubbelen. In een rustige positionele partij wist ik mijn tegenstander toch elke keer voor wat lastige keuzes te plaatsten. De partij was lang in evenwicht maar elke moeilijke beslissing kostte Patrick Zelbel de nodige tijd. Na zo’n 5 uur spelen maakte hij dan toch een beslissende fout en kon ik de twee matchpunten binnen halen. (3½-5½)

Casper was als laatste klaar. In een Engelse opening werd hij enigszin verrast door de witte opzet en kwam wat gedrukt te staan. Zaragatski speelde het echter niet heel energiek waardoor Casper het initiatief kon nemen en in wedszijdse tijdnood won hij zelfs een pion met een aardige truuk. De pluspion was helaas niet genoeg om een vol punt bij te schrijven, maar desondanks een degelijke partij van onze Benjamin. (4-6)

Na afloop werd er snel een hapje gegeten in het restaurant van de speelzaal zodat we redelijk op tijd allemaal weer huiswaarts konden gaan. Een goed begin en een prettige uitgangspositie met de komende twee zware wedstrijden in het vooruitzicht. Eerst komt de grote favoriet Kennemer Combinatie op bezoek en daarna mogen we naar Bunschoten om de versterkte ex-landskampioen te ontmoeten. Voor de wedstrijd tegen KC worden er op vrijdag 21 september twee partijen vooruit gespeeld i.v.m. de Olympiade in Batumi. De grootmeesters Loek van Wely en Jorden van Foreest zullen vanaf 19.30 uur in het denksportcentrum in Leiden hun partijen komen spelen.

1 reactie op “LSG IntelliMagic goed uit de startblokken

  1. Alhoewel 6-4 een nette overwinning is had zoals het verslag duidelijk maakt de overwinning nog wel iets hoger mogen uitvallen. Zelf ben ik daar met het niet verzilveren van een +3 stelling nogal debet aan. Ik volgde een potje van Tiviakov die in deze variant op het absurde idee kwam om de door zwart tijdelijk geofferde pion op c5 helemaal niet terug te geven. Ik had thuis nog wat nieuws bedacht (0-0-0) en het leek me bloedlink voor zwartspeler die niet is voorbereid. Dat klopt want de tegenstander ging al snel in de fout. De pion zag hij niet meer terug en daar kwam nog een kleine kwaliteit bij. Vanaf dat moment dat ik dacht dat hij ging opgeven, maar dat niet deed, speelde ik belabberd en koos uiteindelijk maar voor de remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*