LSG IntelliMagic met de hakken over de sloot

Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, heeft het eerste tiental een zwaarbevochten overwinning behaald in en tegen Groningen. Lange tijd leek het erop dat de wedstrijd in 5-5 zou eindigen, maar in de slotfase vielen alle uitslagen de goede kant op en kwam er een geflatteerde 3½-6½ op het scorebord te staan.

Vol goede moed waren we naar Groningen afgereisd in onze sterkst mogelijke opstelling. Waarschijnlijk ook de sterkste opstelling waarmee LSG ooit heeft gespeeld! De twee nieuwe aanwinsten gaven allebei akte de présence. Jan Smeets is terug gekeerd op het oude nest en zal dit seizoen af en toe mee spelen. Debutant Mark Haast heeft jarenlang bij Stukkenjagers gespeeld en heeft de laatste tijd een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Hij heeft recentelijk de 2400 gehaald en zijn laatste norm binnen gehaald. Hij zal het volgende FIDE congres dan ook tot IM worden benoemd. Gefeliciteerd! Eelke Wiersma en Martin Roobol gaan dit seizoen proberen om LSG 2 in de 1e klasse te houden.

De opstelling hadden we twee weken eerder al gemaakt tijdens de traditionele BBQ. De voortekenen waren goed. In september wil het wel eens slecht weer zijn, maar uitgerekend op de 14e was het schitterend weer en konden we heerlijk buiten bijpraten, schaken, eten en drinken. Het was weer erg gezellig en dat bleek wel toen de laatste gasten zo rond 2.30 uur weg gingen.

Terug naar de wedstrijddag. Zonder problemen was iedereen ruim op tijd in de speelzaal. Op de weg naar Groningen kon iedereen genieten van de uitgebreide voorbeschouwing die Jan Sprenger had gemaakt in de vorm van een audiofragment in de Whatsapp groep. Hij had er in ieder geval het volste vertrouwen in en zou de wedstrijd vanuit Turijn nauwlettend in de gaten houden. De wedstrijd was immers te volgen via de live borden van Groningen.

Groningen trad aan zonder de eventuele versterkingen Brenninkmeijer en Tiviakov waardoor we op papier duidelijk sterker waren. Het gevaar is dan natuurlijk altijd dat je gaat denken dat het dan wel goed komt en dan kan het wel eens hard mis gaan. Het begin was dan ook erg moeizaam. Predrag was als eerste klaar en leek me goed te zijn weg gekomen met een halfje tegen Erik Hoeksema. Wit kwam vrij comfortabel uit de opening en wikkelde daarna af naar een gunstig eindspel waarin hij een opmerkelijke zetherhaling had met Pb6-a8-b6. (½-½)

Vervolgens duurde het heel lang voordat de volgende resultaten binnen kwamen en die waren niet heel gunstig voor ons. Jelmer Jens speelde met zwart een krankzinnige partij tegen Eelke de Boer. Ik had het idee dat zwart van het bord werd geblazen toen wit met 18.Lxf6 en 19.f4 dwars door het midden ging, maar met 19…b3 wist Jelmer de zaak behoorlijk te compliceren. Hij wist zijn koning in veiligheid te brengen en offerde direct daarna een stuk om zelf op aanval te spelen. Wit verdedigde zich goed en bleef uiteindelijk materiaal voor. Verdere analyses volgen wellicht later en zullen moeten uitwijzen wat er werkelijk aan de hand was. (1½-½)

Niet lang daarna ging het ook mis bij Arthur. Hij speelde – enigszins verrassend – met zwart aan bord 6 tegen de sterkste speler van Groningen. In een rustige Slav kreeg hij goed spel en toen wit er voor koos om met 19.Pxc4 Pxf3+ 20.gxf3 zijn koningsstelling kapot te laten maken, leek Arthur goed te staan. Het was echter helemaal niet zo duidelijk omdat wit met zijn sterke loper op b2 en de open g-lijn ook goede aanvalskansen kreeg. Met 26.Dxe6+ offerde Werle – misschien wat onnodig – zijn dame waarna er werkelijk van alles kon gebeuren. Arthur verdedigde niet optimaal en Werle kon het mooi afmaken. (2½-½)

Gelukkig wist onze kopman de marge weer te verkleinen. In een zeer principieel gespeelde partij kreeg hij met wit een aanzienlijk ruimtevoordeel tegen de Fransman van Jasper Geurink. Ik maak me dan altijd wat zorgen dat die extra ruimte ook zwaktes op kan leveren, maar het leek erop dat Casper alles goed onder controle hield. Zwart zag zich genoodzaakt een kwaliteit te offeren waarvoor hij onvoldoende compensatie kreeg. Ondanks weinig tijd op de klok had wit geen moeite meer om zijn angstgegner tot overgave te dwingen. (2½-1½)

Net na deze aansluitingstreffer volgde een nieuwe domper. Jan Smeets had zich heel wat anders voorgesteld van zijn terugkeer bij LSG. Hij moest het met wit opnemen tegen de theoretisch zeer goed onderlegde Julian Kramer. Naar eigen zeggen leidde laf/slecht spel in de opening al snel tot een onprettige stelling. Het volgende commentaar van Jan zegt genoeg: “In plaats van te verdedigen gaf ik min of meer noodgedwongen een pion in de hoop tegenspel te krijgen. Een paar zetten later had ik dankzij actieve stukken (vooral de sterke loper) inderdaad voldoende compensatie. In de fase hierna lukte het me niet deze activiteit om te zetten in iets concreets en werd het me langzaam duidelijk dat ik weer slecht stond. De tegenstander deed ook nog een paar aardige zetten, vooral 27…Tac8! en 34…h5!. In de tijdnood net voor zet 40 werd het weer onduidelijk maar mijn 40e was een enorme bok. Iets na zet 40 bracht een heel simpele blunder in verloren stelling een versneld einde aan deze erg matige pot.” (3½-1½)

Tijdnoodfase voorbij en tijd om de balans op te maken. Mark van der Werf en ondergetekende stonden een kwal voor en zouden moeten gaan winnen. Michiel en Jan-Willem hadden een beter eindspel hoewel het zeer onwaarschijnlijk was dat ze beiden zouden gaan winnen en Mark Haast leek slecht tot verloren te staan. Een gelijkspel was derhalve helemaal geen vreemde uitslag geweest.

De grootste meevaller van de dag was dat Mark Haast opeens bleek te hebben gewonnen! In een Engelse opening had hij met wit een pion geofferd voor positionele compensatie. Simon Elgersma bleek echter goed op de hoogte van de theorie en bleef de pion voor. Net toen het erop leek dat Mark voldoende spel had, ging het mis. Zwart won nog meer materiaal en wit had daarvoor niet genoeg compensatie. Na zet 40 had wit dan ook twee pionnen minder met hooguit wat vage rommelkansen. Simon ging echter ook veel tijd verbruiken en liet toch wat tegenspel toe. Toen hij weer in tijdnood kwam greep hij echter een paar keer mis waardoor Mark met het listige 56.Df8 en 57.De7+ alsnog een vol punt kon binnen halen. Een geslaagd debuut met een zeer belangrijk punt waarna het vrijwel duidelijk was dat we de wedstrijd gingen winnen. (3½-2½)

Onze andere Mark won niet lang daarna met zwart van Nick Maatman. Wit had de opening wel erg passief gespeeld en zwart had al vrij snel een zeer prettige stelling. Toen hij ook nog eens niet goed reageerde op het zwarte plan met b6-b5-b4 en Pc3 zag hij zich genoodzaakt een kwaliteit te geven. Het lukt wit niet om zijn beide vrijpionnen te behouden en de zwarte c-pion onschadelijk te maken. Hierdoor bleef er een technisch gewonnen eindspel over wat Mark voorbeeldig afmaakte en de gelijkmaker binnen tikte. (3½-3½)

Ik had zelf het genoegen om ons voor het eerst die dag op voorsprong te zetten. Ik was enigszins verrast toen Sipke Ernst tegenover me kwam zitten en helemaal toen hij me confronteerde met een Caro Kan. In de doorschuifvariant de op het bord kwam probeerden we allebei te herinneren wat we ooit hadden bekeken. Tja, het geheugen wordt er met de jaren niet beter op. Na wat wederzijdse onnauwkeurigheden was Sipke in ieder geval niet helemaal tevreden met zijn keuze en de stelling die we kregen was dan ook zeer prettig voor wit. Ik werd min of meer gedwongen een pion te offeren in ruil voor de zwarte velden. Toen ik onnodig aan de pion bleef hangen, gaf ik met 22.Le3? vrijwel al mijn voordeel weg. Gelukkig vond Sipke met nog 2 minuten op de klok niet het juiste 22…Pdxe3 23.fxe3 Db6 waarna zwart weinig problemen meer heeft. In plaats daarvan gaf hij met 22…Df6? een kwal en ondanks mijn zeer matige techniek wist ik toch nog te winnen. (3½-4½)

Michiel Bosman speelde weer een ouderwetse Bosman partij met wit tegen Machteld van Foreest. Klein plusje, lang nadenken en afwikkelen naar een beter eindspel. Het had onderweg ongetwijfeld beter gekund, maar het toreneindspel leek toch makkelijk te winnen. Er moest alleen nog een eeuwig schaak worden voorkomen en toen dat lukte, waren de matchpunten binnen. De partij is door Michiel nog van commentaar voorzien. (3½-5½)

Uiteindelijk werd het zelfs nog een zeer ruime uitslag doordat ook Jan-Willem de Jong wist te winnen. Hij kwam met zwart tegen Iozefina Paulet al prettig uit de opening maar het blijft altijd lastig om zo’n d3 Italiaan te kraken. Hij won een pionnetje, maar dat ging wel ten koste van zijn structuur. Het eindspel wat ontstond zou redelijk eenvoudig remise moeten zijn, maar na veel duw- en trekwerk maakte wit toch een paar onnodige foutjes. Het einde van de partij was genieten voor zwart en moest wit hulpeloos toekijken hoe JW de partij besliste. Geniet u zelf nog even mee aan de hand van het commentaar van de zwartspeler? (3½-6½)

Een opmerkelijk scoreverloop waarbij we de laatste 5(!) partijen allemaal wisten te winnen. Een goed begin van het nieuwe seizoen wat ook weer zeer spannend belooft te worden. Net als de vorige seizoenen is er geen uitgesproken favoriet en zal het dus van de details afhangen wie er dit seizoen kampioen gaat worden.

Groninger Combinatie 1 2330 LSG IntelliMagic 1 2464
1. Jasper Geurink 2283 IM Casper Schoppen 2506 0 1
2. IM Nick Maatman 2404 IM Mark van der Werf 2396 0 1
3. FM Julian Kramer 2363 GM Jan Smeets 2604 1 0
4. IM Erik Hoeksema 2342 GM Predrag Nikolic 2580 ½ ½
5. GM Sipke Ernst 2529 IM Edwin van Haastert 2435 0 1
6. GM Jan Werle 2540 IM Arthur Pijpers 2472 1 0
7. Machteld van Foreest 2119 IM Michiel Bosman 2374 0 1
8. WGM Iozefina Paulet 2294 IM Jan-Willem de Jong 2443 0 1
9. CM Simon Elgersma 2118 FM Mark Haast 2413 0 1
10. FM Eelke de Boer 2310 IM Jelmer Jens 2413 1 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*